Ministerie zat mis bij terugvordering gelden schoolfruit

29-09 | |
Groenteman Gijs (Rob Janssen) en Anne Appelo tijdens de start van het EU-Schoolfruit eerder deze maand. -ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning
Groenteman Gijs (Rob Janssen) en Anne Appelo tijdens de start van het EU-Schoolfruit eerder deze maand. -ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

Een administratieve fout bij een schoolfruitleverancier leidde in 2016 tot een forse terugvordering. Die wordt nu teruggedraaid.

De rechter vindt de terugvordering van ruim € 167.000 aan verstrekte schoolfruitsubsidie veel te fors en komt zelf uit op een terugvordering van € 13.500. De regeling stond niet toe dat het ministerie van Economische Zaken de totale vergoeding terugvorderde voor ruim 2,2 miljoen porties fruit.

Als reden gebruikte het ministerie, met staatssecretaris Martijn van Dam als verantwoordelijke voor schoolfruit, de constatering dat vervoerders van het fruit te laat waren betaald. De terugvordering had alleen betrekking mogen hebben op de vergoeding voor logistieke kosten.

Periode van lastige uitvoering

De terugvordering kwam rond 2016 in een tijd waarin het ministerie – geschrokken door forse terugvorderingen in GMO-subsidiegelden in groenten en fruit – ook de regeling schoolfruit buitengewoon streng toepaste. Dat heeft ook bij GMO geleid tot een stevige afname van deelname door telers aan de regeling. Bij schoolfruit bleef de regeling overigens wel goed gevuld met voldoende deelnemers.

In het geval van de schoolfruitleverancier in de deze uitspraak is de steun niet onrechtmatig aangewend. De handelswijze van de schoolfruitleverancier heeft ook niemand benadeeld, stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De schoolfruitleverancier is zijn verplichtingen volledig en correct nagekomen: alle kinderen en scholen hebben de afgesproken hoeveelheid en kwaliteit fruit ontvangen en alle leveranciers zijn betaald.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer