Doorgaan naar artikel

Mindere partijen peen ook gewild door krapte

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De vraag naar peen is groot en het aanbod beperkt. Door de schaarste zit er veel beweging in de markt.

De handel wordt gedaan op kistprijzen. Een paar weken geleden werd peen voor € 300 per kist verhandeld. Dat is momenteel € 400 per kist voor peen die niet direct wordt afgenomen. Voor directe handel ligt het prijsniveau tussen € 300 en € 375 per kist. Omdat de handel eigenlijk alleen nog via kistprijzen gaat, is het lastiger om een notering op basis van kiloprijs te maken; Emmeloord noteert wel voor B-peen op € 54 tot € 64 per 100 kilo.

Mindere partijen ook goed afgenomen

De schaarste in de markt is daarin goed merkbaar doordat mindere partijen ook goed worden afgenomen. Verschillende kwaliteiten peen vinden allemaal prima hun weg op de markt. Waar vorig jaar mindere partijen peen het veevoer in gingen, is dit seizoen peen van mindere kwaliteit geen struikelblok om af te zetten. Een partij waar iets aan mankeert, wordt vandaag de dag voor een iets lagere prijs aangeboden dan de goede partijen en dan loopt zo’n partij vervolgens zo weg.

Vraag uit alle richtingen

De vraag naar peen komt uit alle richtingen; uit Duitsland, België, Oost-Europa, Scandinavië, Groot-Brittannië en Ierland. Importpeen is nog zeer beperkt beschikbaar; mondjesmaat komt wat peen uit Israël en Italië.

Spanningsveld groter

Het spanningsveld tussen de hoge telersprijzen en tot wat leveranciers aan supermarkten moeten betalen wordt groter. Tot dusver remt het de afzet nog niet af. De vraag is wel wanneer en of dat gaat gebeuren.

De handel in biologische peen is zo goed als gedaan. De beurs in Emmeloord noteert deze week dan ook niet meer voor bio-peen. Vorige week werd voor het laatst genoteerd op € 70 tot € 80 per 100 kilo. Een jaar geleden werd tot medio mei genoteerd voor bio-peen en sloot het seizoen af met € 25 aan de bovenkant van de notering.

Prognose: stijgende prijzen

Beheer
WP Admin