Doorgaan naar artikel

‘Minder Botrytis dankzij druppelbeurten in nacht’

Het gewas van de tweede planting komkommer van half juli staat er nog goed bij.

Corné Stouten in Oosterland: “De spontaniteit gaat er wel vanaf, maar er staat nog steeds een goed gewas, en er hangt nog vrucht in. Op donkere dagen kost het wat gas, maar als je die regendagen door weet te komen, kun je weer volop profiteren van de zonnige dagen. Met dit gewas kunnen we wel door naar eind november. Als dat goed blijft, en als de prijs er dan is, gaan we misschien zelfs nog wel ietsje verder door.” De planten groeien nu niet hard meer, maar waar nodig wordt nog een rankje getopt om het gewas open te houden.

Minder Botrytis

Qua beheersing van ziekten en plagen is Stouten tevreden. “Zeker met Botrytis hebben we een hele slag in de goede richting gemaakt. Daar hadden we voorheen altijd last van. We hadden altijd Bortytis-plekken die nat bleven. Maar dit jaar zijn we begonnen met altijd ook ’s nachts water geven. Op perliet kan dat. Dat werkt fenomenaal. Je beperkt dan de worteldruk, en het gewas blijft gezonder.” Om de drie tot vier uur krijgen de planten een druppelbeurt. “Daar krijg je geen drain van. Aan de matweegschaal zie je dat de mat ondanks die beurten toch nog inteert.”

Plagen onder controle

Meeldauw is niet aanwezig. Tot week 41 is gespoten tegen schimmels. Tot half september is daarbij ook gewerkt met Neemolie. Het bontvirus-resistente Dee Viate voldoet goed. “Er zit uithoudingsvermogen in. Met een wat voller gewas zie je nu wel behoorlijk wat kromme vruchten. Daar is hij wel wat gevoeliger voor.”

Er is weinig biologie uitgezet, maar toch weet die de plagen goed onder controle te houden.

Meetbox boven scherm

De temperatuurinstellingen staan op 17,5 en 18 graden Celsius. Overdag mag het 20 graden worden. “Met de zon gaat dat nu nog makkelijk.” Bij een buitentemperatuur onder de 10 graden gaat het schermdoek dicht. Rond 9.00 uur gaat het pas weer open, en dan nog heel langzaam. Met een meetbox boven het scherm wordt er over gewaakt dat het scherm niet opentrekt zolang het temperatuurverschil tussen de kasruimte en de nok nog groter is dan 5 graden.

Oefenen met minder energie

“Het hoefde bij ons dit seizoen nog niet zo hard, maar we hebben wel alvast uitgeprobeerd wat er aan gasbesparing te realiseren is. Daar blijkt veel mogelijk. We zitten nu nog niet op 16 kuub voor deze teelt. Terwijl de productie gelijk is aan vorig jaar, of zelfs net daarboven.”

Minder CO2

De gebruikelijke CO2-doseringen zijn volgens Stouten ook niet altijd noodzakelijk, blijkt uit de resultaten met de lagere doseringen van dit jaar. “Als het hoogzomer is, gooi hem dan maar uit. De plant blijft dan makkelijker ademen door zijn huidmondjes dan met veel CO2.”

Watergift

Het watergeven wordt beperkt tot de periode tussen 10.00 uur en 16.30 of 17.00 uur. Er wordt rond de 3EC meegedruppeld. Er is dan een waarde van 3,6 tot 3,7 terug te vinden in de mat.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin