Doorgaan naar artikel

Meeste peen nog onvoldoende gegroeid

In Limburg en in de Flevopolder is de oogst begonnen. Elders nog niet. - Foto: Henk Riswick

In Limburg en in de Flevopolder is de oogst begonnen. Elders nog niet. - Foto: Henk Riswick

Nog niet alle peenpercelen zijn voldoende ver om te worden gerooid. Daarin is niet veel veranderd ten opzichte van vorige week.

Afgelopen week is geen tot amper neerslag gevallen, waardoor er niets is bijgegroeid. In de Flevopolder wordt wel beregend, maar in het zuiden van het land is dat een stuk lastiger.

In Limburg is het rooien in gang, en in de Flevopolder zijn ze ook begonnen. Maar Zeeuwse telers moeten nog een paar weken geduld hebben, want er zit nog te weinig onder. En de peen staat in Zeeland er niet al te best bij. Dat komt door luizen, die het roodbladigheidsvirus hebben overgebracht. Ook in België en zuidelijke regio’s in Duitsland komt het virus voor.

Hoge prijzen

De prijzen liggen op een hoog niveau. Voor B-peen wordt zo’n € 20 tot € 22 per 100 kilo betaald. Vorig jaar rond deze tijd lag het prijsniveau voor overzeese B-peen rond € 14 tot € 15 per 100 kilo. Toen werd rond deze tijd al gerooid en stond er veel meer vroege peen, mede door een groter areaal.

De afzet voor overzeese bestemmingen als Afrika begint langzaamaan te komen. De meeste spoelerijen moeten echter nog afwachten tot de peen goed genoeg is om van het land te halen.

Prognose: rustige stemming.

Beheer
WP Admin