Doorgaan naar artikel

‘Meer ervaring opdoen met druppelslangen in peen’

Peenteler Koen in ’t Zandt neemt op 18 augustus de honneurs waar voor zijn vader Huub die op vakantie is. “Er is nog steeds veel vraag naar met name dikkere wortelen.”

Ondanks de zaaiomstandigheden in het voorjaar waren de eerste afgedekte wortelen van het nieuwe seizoen gelukkig al goed aan de maat.

“Ook omdat we die wat ruimer gezaaid hadden. In het eerste perceel zonder vliesdoek wilden we deze week gaan rooien, maar die waren helaas nog te dun. Omdat telersvereniging Fossa Eugenia dan te weinig dikke peen zou hebben, heeft die dikkere peen bijgekocht om aan de vraag te kunnen voldoen. Die peen kwam uit Noord-Holland, daar zaten echte knoepers tussen van wel 800 gram.”

Binnenkort rooien ze verder op hun eigen percelen. “Dan zijn ze hopelijk wel dik genoeg.”

Gaatjes dichten in de druppelslangen

Om de peen aan de groei te houden, werd veelvuldig beregend en daaraan was op 18 augustus nog geen einde gekomen. “Het heeft hier wel geregend, maar toch te weinig om niet meer te hoeven beregenen.”

De proef met druppelslangen verliep niet helemaal op rolletjes. “We hebben hier en daar wel wat gaatjes moeten dichten. Gelukkig is het maar een kleine proef. Nu het eenmaal werkt zie je wel dat de wortels met druppelslangen wat langer worden. Ook bleef het loof langer goed overeind staan. Maar als we ze in april/mei gaan rooien en spoelen, kunnen we natuurlijk pas echt zien of er verschillen zijn.”

“Ik denk dat we er in ieder geval op kleine schaal wel mee doorgaan. Misschien komt er een tijd dat het niet anders meer kan, omdat er niet meer mag worden beregend. Dan hebben we er in ieder geval alvast ervaring mee opgedaan.”

Effect van echte meeldauw nog onduidelijk

Of het ook effect heeft op echte meeldauw is nog de vraag. “Vorige week met die hitte is dat er ineens flink ingekomen. Peenras Nairobi heeft daar sowieso snel last van, maar je ziet het ook in de Maestro. Logisch, met meerdere dagen temperaturen van dik boven de 30 graden. We hebben ze inmiddels wel behandeld, hopelijk helpt dat. In ieder geval komt er ook weer wat groei in het gewas, nu het klimaat wat groeizamer geworden is.”

Lieveheersbeestjes ruimen bladluizen op

Verder is het op gebied van gewasbescherming rustig. “In het begin van het seizoen hebben twee tot drie keer moeten behandelen tegen bladluizen toen de peen nog in het kiemplantstadium zat. Toen we dachten dat het nog een keer nodig was, waren ze opeens allemaal verdwenen en kwamen we heel veel lieveheersbeestjes tegen. Die hebben ze blijkbaar allemaal opgeruimd.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin