Doorgaan naar artikel

Matige houdbaarheid Spaanse aardbeien

De afzet van Spaanse aardbeien is nog steeds volop aan de gang. De weersomstandigheden in heel Europa waren slecht en hadden een negatieve invloed op de productie en een positieve invloed op de prijsvorming.

Hoge prijzen betekenden in het verleden dat telers geneigd waren hiervan snel te profiteren, waardoor de aardbeien te vroeg geoogst werden. Het resultaat was dat veel partijen met onrijpe, smakeloze en te witte vruchten geëxporteerd werden, die vervolgens elders afgekeurd of geklasseerd moesten worden. Dit jaar is dat tot nu toe uitgebleven. Blijkbaar hebben de telers gemerkt dat dergelijke onrijpe partijen slecht verhandelbaar zijn en men er de consument geen dienst mee bewijst.



Een probleem dat de laatste weken wel veel voorkwam was dat de Spaanse aardbeien een slechte houdbaarheid hadden. Houdbaarheid was het merkteken van Spanje, omdat deze altijd extreem goed was. De laatste weken was dit dus niet altijd het geval. Dit kwam waarschijnlijk doordat door de slechte weersomstandigheden zoals kou en regen de infectiedruk op de vruchten hoog was.



Nederlandse aardbeien zag ik nog maar mondjesmaat. Ook in ons land is het de laatste tijd  koud, waardoor de planten te langzaam groeien en de vruchten niet snel genoeg afrijpen. Toch was de kwaliteit prima. De prachtig glanzende vruchten waren voldoende doorgekleurd en gebreken bleven tot een minimum beperkt.

[([002_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin