Matige aanvoer bloemkool in vragende markt

26-06-2014 | Laatste update op 25-07 | |
Matige aanvoer bloemkool in vragende markt

Het lijkt erop dat week 26 voor bloemkool wordt afgerond met een mooie prijsopleving, waarschijnlijk geholpen door enkele vraag-ondersteunende winkelacties. Kijkend naar de teeltcondities ligt het in de verwachting dat dit prijsherstel voorlopig overeind blijft.

De aanvoer is niets te groot, ‘mondjesmaat’ wordt het zelfs genoemd, en het lijkt er niet op dat dat op korte termijn verandert: telers zijn overal goed bij met snijden en bovendien is het weer is niet echt groeizaam. Het is weliswaar zonnig, maar de temperatuur is niets te hoog en verder komt de wind al weken uit het noorden, met een minimum aan neerslag. Voordat we gaan oogsten, moeten we nu standaard eerst goed beregenen, aldus een teler.

Het zijn al met al omstandigheden die ervoor zorgen dat de markt voor bloemkool zeker niet overspoeld zal gaan worden. Het beeld is ook heel anders dan een jaar geleden, toen in de hand gewerkt door stevig oplopende temperaturen: In week 27 werd bijvoorbeeld bij The Greenery in de sortering 6 en Klasse I-bloemkool verkocht tegen prijzen net boven de minimumprijs van 18 cent.

Een voorbode voor de huidige tendens was vorige week al waarneembaar op de Belgische klok, met stuksprijzen die net over de euro gingen. Dat bleek toen nog even te veel van het goede, zo bleek na het afgelopen weekend.

De huidige positieve prijstendens volgt overigens op een periode met heel matige prijzen, die na Pinksteren werd ingezet: met warmer weer, meer aanvoer én volgend op winkelacties met bloemkool voor Pinksteren.

Prognose: positief.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer