Markt: Vraag naar vrije peen blijft rustig

06-01 | Laatste update op 08-07 | |
Uit de koeling wordt amper peen gereden, omdat het prijsniveau te laag ligt om de gemaakte kosten eruit te halen. - Foto: Ruud Ploeg
Uit de koeling wordt amper peen gereden, omdat het prijsniveau te laag ligt om de gemaakte kosten eruit te halen. - Foto: Ruud Ploeg

De peenafzet loopt in het nieuwe jaar rustig door. Het contractwerk is zo goed als gedaan. Veel vraag naar vrije peen is er nog steeds niet.

In Zeeuws-Vlaanderen worden enkele zandpercelen met peen gerooid voor Belgische spoelerijen. Belgische spoelers vragen mooie peen waar niet te veel grond aan zit. De vraag is niet wild, maar mooie percelen zijn nog wel te vinden en die gaan vanuit het zuiden voor € 9 per 100 kilo weg. Ook zijn er nog genoeg percelen met zomerpeen, waar geen markt meer voor is. De industrie zou die peen kunnen afnemen, maar ze hebben momenteel niets nodig. Uit de koeling wordt amper peen gereden, omdat het prijsniveau te laag ligt om de gemaakte kosten eruit te halen.

Stabiele notering

De beurs in Emmeloord noteerde vorige week voor B-peen uit bewaring op € 8 tot € 12 per 100 kilo. De bovenkant van de markt werd gemaakt door vraag vanuit Duitsland, waar toen vanwege de vorst niet kon worden gerooid. De vorstschade is er uiteindelijk beperkt gebleven en er wordt weer gerooid. De beurscommissie laat de B-peennotering deze week onveranderd staan, omdat er mondjesmaat is gehandeld op hetzelfde prijsniveau als voor de jaarwisseling.

De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week voor zowel B/C-peen als C/D-peen op € 5 tot € 7.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Smale
Annet Smale marktredacteur akkerbouw
Meer over


Beheer