Doorgaan naar artikel

Markt: Stabiel lage prijzen voor peen

Het is niet het beste jaar voor de afzet van peen.

Het aanbod is groter dan de vraag, waardoor de vrije handel in peen nihil is. De industrie verwerkt wel peen, maar dat is allemaal op contractbasis. Er wordt niets extra’s meegenomen. Peen is een gewas dat door de industrie soms ‘in de wacht wordt gezet’, omdat andere gewassen zoals kool en prei beperkter houdbaar zijn en daardoor voorrang krijgen.

Geen prijsbeweging peen

De beurs in Middenmeer houdt ook deze week de peennoteringen onveranderd. Voor B-/C-peen staat de notering op € 5 tot € 6,50 per 100 kilo. Ter vergelijking: een jaar geleden werd € 13 betaald voor B-/C-peen. De C-/D-peen notering staat stabiel op € 4 tot € 6 per 100 kilo.

Bewaring achter de hand

Toch staan telers niet in de rij om voor € 7 peen te verkopen. Telers met kwalitatief goede peen hebben de bewaring achter de hand en doen niet makkelijk de peen weg voor het huidige prijsniveau. Telers met deze goede peen zoeken een plek in een koelcel. Voor de vroege peen is dat echter lastig omdat die niet goed te bewaren is. Peen van wat mindere kwaliteit wordt hier en daar dan ook gerooid om het veevoer in te rijden.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Annet Smale

marktredacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin