Doorgaan naar artikel

Markt: Spruitkoolmarkt op helft seizoen stabiel

Foto: Ton Kastermans

Foto: Ton Kastermans

Tot dusver is het seizoen 2019-2020 voor de spruitkooltelers niet slecht verlopen. De hoge prijzen van 2017-2018 liggen niet in het verschiet, maar de telers kunnen aan hun benodigde saldo komen.

Ook de geoogste producties zijn behoorlijk. Gemiddeld is per hectare 25 tot 30 ton binnengehaald. Van de telers zijn de meesten inmiddels op een derde tot de helft van hun oogsttraject.

Spaanse concurrentie

De afzet liep tot dusver gestaag door, maar sinds eind november komt er druk op de ketel. De groentemarkt is momenteel wat verzadigd. De vraag is vooral, of er in het brassica-segment de komende tijd veel Spaanse producten beschikbaar zijn, zoals broccoli. Die producten concurreren indirect met de spruiten. Veel zal ook afhangen van de temperatuur. Koud, liefst vriezend weer is altijd gunstig voor de spruitenverkoop.

Vlotte export

De export loopt vlot door. Zoals altijd is Duitsland veruit de grootste afnemer, maar nu Kerstmis zo langzamerhand in beeld komt, kan er ook wat meer volume naar het Verenigd Koninkrijk.


Lees verder onder de grafiek.

Regen

Doordat er in de tweede helft van de zomer veel regen viel, kreeg het gewas veel nalevering van stikstof en staan de gewassen nog erg groen. Het zit nog vol leven en heeft veel blad. Daardoor kunnen de telers niet vol gas geven met plukken en dat drukt het aanbod enigszins.

Prognose: stabiele markt.

Beheer
WP Admin