Doorgaan naar artikel

Markt: Spruitkool verkeert in stabiel vaarwater

Foto: Twan Wiermans

Foto: Twan Wiermans

De B-spruiten brengen 50 tot 55 cent per kilo op, voor de fijnere A-sortering ligt het prijsniveau op 40 tot 45 cent. De huidige producties zijn normaal te noemen, verwacht wordt dat dit ook zo blijft.

Afgaande op de prijsontwikkeling op handelsplaatsen als ZON fruit & vegetables en The Greenery is te zien dat de prijsvorming voor spruiten vanaf het begin van het productieseizoen een licht dalende tendens vertoont. “De handel probeert elke week wat van de prijs af te krijgen, maar het is niet nodig om daar als producenten in mee te gaan”, schetst een teler met inzicht in de markt. “De productie is niets te hoog, dat geldt met name voor de B’s.”

Zware gewassen

Het valt in de komende weken niet te verwachten dat de hectareproducties ineens zullen aantrekken, eerder ligt het voor de hand dat die op het huidige niveau blijven. De gewassen staan weliswaar royaal in het blad, maar niet met overmatig veel kilo’s. Die gewaszwaarte, waardoor er planten tegen vlakte zijn gegaan, maakt dat de oogst meer inspanning en tijd kost dan onder omstandigheden dat alles goed gaat. Vorige week speelde ook de regen parten, waardoor de kwetsbaarheid van het product toenam. Momenteel is de kwaliteit weer in orde.

Duitse groothandelsprijzen

De afgelopen 2 weken is de prijsvorming behoorlijk stabiel te noemen, dat is vooral dankzij de buitenlandse vraag. Duitsland is goed aan de markt, valt op te maken uit recente berichtgeving door het Duitse marktbureau AMI. Dat meldde vorige week dat op de Duitse groothandelsmarkten het Nederlandse aanbod spruiten domineerde met een gemiddelde handelsprijs van € 1,45 per kilo. AMI tekende daarbij wel aan dat deze prijsstelling 6 tot 17% lager ligt dan in de afgelopen 3 jaar. Volgens insiders zijn ook andere landen aan de markt: “Spruiten gaan overal heen waar Duitse discounters zitten.”

Verwacht wordt dat het huidige prijsniveau voorlopig overeind blijft: door de genoemde problemen en probleempjes met de oogst, maar ook omdat akkerbouwers met spruitkool met de pluk nog niet altijd vol gas willen en of kunnen geven zo lang de aardappeloogst aan de orde is.

Spruiten in de supermarkt

AH pakt deze week in verschillende kranten paginabreed uit met spruiten, met de in vette letters afgedrukte slogan: ‘met zo’n prijsje lust iedereen spruiten’. Dit ‘AH-‘prijsje’ bedraagt € 1,19 per pond, ofwel € 2,38 per kilo. Bij Jumbo en Plus kost een kilo spruiten € 2,40.

Markttendens:
stabiel
prijsniveau.

Beheer
WP Admin