Markt: sluitkool stevent af op mooi seizoen

20-11-2018 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Met prijzen rond 30 cent voor witte kool en 43 cent voor rode kool is de prijs voor sluitkool goed. In het belangrijke sluitkoolgebied Dithmarschen is zijn de prijzen vergelijkbaar.

Jan Raspel, voorlichter van Gemüseberatungsring Dithmarschen, noemt voor witte kool een prijsrange van 20 tot 30 cent per kilo. Rode kool voor de industrie (vanaf 2,5 kilo stuksgewicht) brengt 35 tot 38 cent per kilo op, de fijnere sorteringen zo’n 45 cent. Er moet dan wel handel zijn, zegt Raspel, want daar mankeert het met name voor rode kool aan. De vraag naar witte kool is wat levendiger, op een niveau dat gangbaar is voor november.

Duitse productie witte kool 25% lager dan in 2017

In vergelijking met vorig jaar ligt de Duitse productie voor witte kool gemiddeld 25% lager dan vorig jaar. In sommige regio’s is wel 50% minder gesneden, in andere regio’s – waaronder in Dithmarschen – bleef de productieachteruitgang beperkt tot zo’n 10 %. Die ‘meevaller’ is vooral te danken aan de noordelijke ligging van Dithmarschen, met overwegend vochthoudende kleigrond, meldt Raspel. Het kon echter niet voorkomen dat de rodekoolproductie in deze regio toch 25 % lager is uitgevallen. Over heel Duitsland bezien ligt de rodekoolproductie 35% onder het niveau van 2017.

Poolse koolproductie regio-afhankelijk

Volgens Raspel is de situatie in Polen eveneens sterk regio-afhankelijk: vooral in het Noorden en Westen is de productie laag gebleven, weet hij. In het Zuiden en Oosten is het wat minder slecht, meldt Raspel. “Al met al is de productie daar onvoldoende om de winter met Poolse kool door te komen.”

Prognose: positieve prijsontwikkeling.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer