Markt: Prijzen peen onveranderd op stroperige markt

Steeds meer partijen peen eindigen als veevoer. - Foto: Hans Prinsen
Steeds meer partijen peen eindigen als veevoer. - Foto: Hans Prinsen

De beurs in Emmeloord noteert wederom onveranderd voor B-peen op € 7 tot € 11 per 100 kilo.

Het gaat niet hard op de peenmarkt. De beurs in Emmeloord noteert wederom onveranderd voor B-peen op € 7 tot € 11 per 100 kilo. De stroperige markt houdt de prijzen op hun plek.

Veel peen eindigt als veevoer

Kopers zoeken de mooiste partijen uit. Omdat de vraag totaal niet aansluit bij het grote aanbod peen is veevoer een van de eindbestemmingen voor peen. Daarvoor is de peen vorig seizoen niet gezaaid. Maar omdat er steeds meer partijen komen die kwalitatief zijn afgeschreven is het een feit.

Ook wordt peen van mindere kwaliteit voor goede doelen weggegeven. Zo gaan vrachtwagens peen naar Oekraïne om vluchtelingen van voedsel te kunnen voorzien.

De laatste maanden van het huidige afzetseizoen wordt dan ook deels gezien als puinruimen. En in het nieuwe seizoen kan hopelijk met een schone lei worden begonnen. Voor de nieuwe oogst wordt al geïnformeerd.

Biologische peen

Op de biologische markt gebeurt niet veel meer. Er zijn niet genoeg goede biologische wortelen meer, waardoor de beurs in Emmeloord vorige week voor het laatst een notering voor dit seizoen op het bord zette. Alleen vaste leveringscontracten worden nog vervuld.

Prognose: rustige stemming.

Smale
Annet Smale marktredacteur akkerbouw
Meer over


Beheer