Doorgaan naar artikel

Markt: Prijs sluitkool hoger

Sluitkool op de aanvoerband. - Foto: Joost Stallen premium

Sluitkool op de aanvoerband. - Foto: Joost Stallen

De prijs voor sluitkool is in vergelijking met begin maart aangetrokken. Afhankelijk van de maat is de vanafprijs voor witte kool 30 cent inclusief verpakking. Voor rode kool ligt de vanafprijs nog wat hoger.

De huidige prijs lijkt op het eerste gezicht niet eens zo verkeerd, maar wel met de kanttekening dat product uit de koeling is. Koelen is voor de meeste bewaarders een kostbare zaak aan het worden.

Wekelijks gaat er kool naar Spanje en Italië, vertelt Richard Kruijer van verkoopkantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen. Het Verenigd Koninkrijk is ook in beeld, zij het mondjesmaat.

Meer afzet kool naar Oost-Europa

Meer kool gaat er richting Oost-Europa. Eind vorig jaar betrof dat vooral kool uit Dithmarschen. Begin dit jaar lukte het om ook Nederlandse kool te exporteren, naar Oekraïne en Wit-Rusland. Omdat het er aanvankelijk niet op leek dat de Russen werkelijk plannen hadden om Oekraïne binnen te vallen, was er vertrouwen in de afzetmogelijkheden, aldus Kruijer.

In de loop van februari veranderde dat, de rem ging er op. De afzet liep terug. Inmiddels is de vraag weer aangetrokken. “We kunnen weer meer doen, zelfs onder deze bijzondere omstandigheden. Je ziet die opleving altijd wel, al weet je nooit precies wanneer die komt. Het ene jaar begint het in maart, het andere jaar is het een maand later.”

Prognose: voorzichtig optimisme over prijsontwikkeling.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin