Doorgaan naar artikel

Markt: Prijs bloemkool zakt naar dieptepunt

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Het is de vraag hoe lang het bloemkoolseizoen nog aanhoudt. De vraag is helemaal ingezakt. De prijzen waren in de afgelopen 2 weken al aan het zakken en deze week lijkt het dieptepunt wel te zijn bereikt.

In de periode voor half september was er krapte op de bloemkoolmarkt en dat uitte zich in zeer goede prijzen. Sinds eind september is het met die krapte gedaan en dat zie je terug in een geleidelijke daling van de prijzen, ook voor bloemkool van goede kwaliteit.

Een Nederlandse teler merkte vorige week nog een behoorlijk vraag, maar deze week is het ineens gedaan met de vraag op de vrije markt.

Al langere tijd werd een hausse aan bloemkool verwacht, maar uiteindelijk is die in de afgelopen 2 weken pas gekomen, met alle gevolgen van dien. Werd begin oktober nog gerekend op een nog langlopend seizoen, die verwachtingen zijn bijgesteld en het zal eind november wel gedaan zijn met de Nederlandse bloemkool. Daarbij zal het aanbod in november zeker niet meer zo groot zijn als in oktober het geval is.

Stevige prijsval

Ter illustratie van de prijsdaling: op 18 september werden voor de 6‘en nog € 1,99 bij ZON fruit & vegetables en € 2,69 bij BelOrta gerealiseerd. Daarna volgde een geleidelijke daling tot prijzen op 17 oktober van 24 cent bij ZON en 15 cent bij BelOrta.

De prijsval gaat gepaard met een stijging van het aanbod. Blijkbaar is er ook in België en Frankrijk voldoende bloemkool voorhanden, hoewel krapte werd verwacht.

Duitse groothandelsprijzen

Ook op de Duitse groothandelsmarkten is sinds half september volgens cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE sprake van een dalende tendens. In week 38 lag de gemiddelde groothandelsprijs voor de 6‘en op € 1,63; geleidelijk zakte dat naar € 1,59 in week 39, € 1,50 in week 40 en € 1,25 vorige week.

Vanaf week 34 tot en met week 41 lagen de prijzen (ruim) boven het niveau van de afgelopen 4 jaren met prijzen tussen € 1,15 en de genoemde € 1,63.

De aanvoer betreft voornamelijk 6‘en; alleen op de groothandelsmarkt in Hamburg werden 8‘en verhandeld.

Prognose: dalend aanbod en betere prijzen

Bekijk actuele prijzen voor bloemkool en maak zelf prijsvergelijkingen

Beheer
WP Admin