Doorgaan naar artikel

Markt: Preiprijzen ruim drie maanden ver onder 50 cent

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

Het wil maar niet vlotten met de prijs voor prei. Of daarin dit seizoen nog veel zal veranderen, valt te betwijfelen. De hoop is gevestigd op een mogelijk afnemend aanbod.

Dat afnemende aanbod op de vrije markt hangt samen met telers die naast prei ook andere gewassen telen, of telers die wat ze nog hebben staan onder de huidige marktomstandigheden besluiten te frezen. Immers, met de huidige prijzen kost prei rooien alleen maar geld.

Gespecialiseerde preitelers blijven hun prei naar verwachting wel leveren, mogelijk dat het ietwat beperktere aanbod zorgt voor enige verbetering in de prijsvorming op de vrije markt. Een beetje hoop is nog gevestigd op de retail die naast de al geplande acties wellicht getriggerd worden extra acties op touw te zetten. Garanties zijn er echter niet.

Constante aanvoer REO Veiling

Op REO Veiling blijft het aanbod op een vrij constant niveau en de prijsvorming blijft daar steken op maximaal 22 cent per kilo voor de sortering 3-4 FLMW. Dat was tot nu toe in maart de hoogste prijs voor de klok. Sinds 14 februari ligt de prijs tussen 13 en 22 cent. De eenmalig hoogste notering van dit jaar was op 11 januari met 45 cent.

Grillige prijzen ZON

Bij ZON fruit & vegetables is het prijsverloop wat grilliger met 46 cent als hoogste prijs in maart, maar ook in de afgelopen drie maanden. Die klokprijs voor de sortering Lang Wit werd eenmalig ook op 14 januari gerealiseerd. Tussen 23 februari en 10 maart was sprake van een stijgende prijs van 15 cent naar 46 cent. Daarna ging de prijs weer neerwaarts tot uiteindelijk weer die 15 cent op 23 maart. De dag erop ‘schiet’ de prijs omhoog naar 37 cent, maar dat is vanwege incidentele krapte in de aanvoer.

Prijzen prei The Greenery

Bij The Greenery ligt op 13 januari de hoogste prijs op 40 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Daarna worden op 7 februari en 15 maart de 35 cent nog een keer aangetikt. Tussen 3 en 15 maart was sprake van een stijgende prijs van 17 naar 35 cent. Sindsdien zit de trend weer in mineur tot 15 cent op 23 maart.

Prei in de supermarkt

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn de prijzen voor prei in de supermarkten gemiddeld hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen zaten de prijzen volgens supermarktscanner.nl tussen 51 en 58 cent per stuk, acties buiten beschouwing gelaten. Dit jaar zitten de prijzen tussen 58 en 65 cent. Bij Coop en Aldi is prei deze week in de actie voor 33 cent per stuk. Vomar, Dekamarkt, Plus en Dirk rekenen 59 cent, Albert Heijn en Jan Linders 65 cent.

Prognose: aanhoudend matige prijs.

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin