Markt: Preiprijzen gestegen naar rond 30 cent

Markt: Preiprijzen gestegen naar rond 30 cent
Markt: Preiprijzen gestegen naar rond 30 cent

De prijzen voor prei in de vrije handel zitten in een stijgende trend. Dat is het positieve nieuws, maar echt vlotten wil het niet. Momenteel zitten de klokprijzen rond 30 cent per kilo.

In de eerste twee weken van april schommelt de prijs voor de sortering 3-4 FLMW bij REO Veiling rond de 15 cent per kilo. Sinds 18 april zit de prijs tussen 20 en 24 cent. Inmiddels lijkt de hausse aan prei op REO Veiling te luwen. In de eerste week van april bedroeg de totale aanvoer aan losse prei zo’n 1.266 ton en in de tweede week was dat circa 1.077 ton. Vorige week kwam de aanvoer uit op rond de 650 ton en deze week ligt de aanvoer ongeveer op datzelfde niveau. De (flink) afnemende aanvoer heeft daarmee geleid tot een lichte prijsstijging.

Stijgende trend

Bij ZON fruit & vegetables zat de prijs op 4 april op de ‘piek’ van 44 cent, op 7 april was het 13 cent. Daarna is sprake van een stijgende prijstrend die op 28 april de 33 cent heeft bereikt. Bij The Greenery was de ‘piekprijs’ op 4 april 33 cent en daarna werd een dalende prijstrend ingezet tot 7 cent op 14 april. De stijgende prijstrend daarna leidt tot een prijs van 29 cent op 27 april.

Prei in de supermarkt

In de supermarkten is de prijsstelling voor prei niet veranderd. Dirk, Plus, Jumbo, Dekamarkt en Vomar rekenen 59 cent per stuk. Coop en Albert Heijn zitten op 65 cent. Bij Jan Linders is prei in de actie voor 33 cent per stuk.

Snelle schotvorming

In de afgelopen twee weken is er veel prei gerooid en in de koelcel terecht gekomen. In verband met de snelle ontwikkeling van schot zal dat met de prei die nog op het veld staat op zeer korte termijn ook moeten gebeuren, alhoewel ook al duidelijk is dat er prei gefreesd zal gaan worden. Desondanks is de verwachting dat de koelcelcapaciteit in Nederland wel volledig benut gaat worden. Dat is enerzijds om te kunnen voldoen aan de contractuele verplichtingen, maar wellicht ook in de hoop dat de staart van het lopende seizoen nog tot wat betere prijzen in de vrije handel zal leiden. Immers, er moeten ook koelkosten gemaakt worden.

Prognose: Voldoende aanbod, onzekere prijsvorming

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer