Doorgaan naar artikel

Markt: preiprijzen gaan skyhigh

Preiperceel op 18 maart - foto: Stan Verstegen

Preiperceel op 18 maart - foto: Stan Verstegen

Op 3 maart werd bij REO met € 1,18 per kilo voor de sortering 304 FLMW de laagste prijs voor prei van deze maand genoteerd. Op vrijdag 26 maart piekte de prijs op € 1,80. Ongekende prijzen vergeleken met de afgelopen twee jaar, maar het is niet alles goud wat er blinkt.

Dat de prijzen voor prei deze maand ruim boven de prijzen van de afgelopen twee jaar zitten, is voor insiders geen verrassing. Immers, het is een gevolg van wat tegenvallende producties per hectare in heel Europa als gevolg van de groeiomstandigheden vorig jaar. Toch mag je concluderen dat een maand met prijzen in de vrije handel van meer dan € 1,18 uniek is. Sinds die dag steeg de prijs geleidelijk tot het niveau van € 1,80 op 26 maart. Begin deze week zien we een prijsstabilisatie met een prijs van € 1,75.

Extra werk

De aantekening hierbij is wel dat deze prijzen gelden voor prei in de vrije handel en dat veel prei ‘al een baasje heeft’, zoals een teler dat omschrijft, voordat er een rooimachine aan te pas is gekomen. Bovendien vallen de producties dus lager uit en is er in de verwerkingsloods veel werk aan, omdat veel prei toch in meer of mindere mate van de vorst geleden heeft.

In Noord-Limburg zijn wat dat betreft duidelijke verschillen in de percelen te zien. Over menig perceel ligt als het ware een bruine waas als gevolg van bevroren, afgestorven blad. En dat moet er bij de verwerking wel vanaf. De allerlaatste winterprei en de prei bestemd voor de bewaring heeft nog wat tijd om te herstellen, maar op topproducties hoeft in die teelten ook niet meer gerekend te worden.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables is het prijsverloop ietsje anders van bij REO Veiling, want daar werden met € 1,21 per kilo voor de sortering Lang Wit de laagste prijzen van deze maand op 10 en 17 maart genoteerd. Vanaf 17 maart vertoonden de prijzen echter ook een vrijwel continu stijgende trend met als laatste notering een prijs van € 1,78 op 30 maart. Bij The Greenery stegen de prijzen voor de sortering Lang Wit van € 1,10 op 8 maart tot € 1,51 op 26 maart.

Prei in de supermarkt

Ondanks de prijsvorming in de vrije handel, zijn de prijzen in de retail weinig veranderd. Een bevestiging van de uitspraak dat ‘prei vaak al een baasje heeft’. Albert Heijn rekent volgens supermarktscanner.nl veelal 59 cent per stuk, deze week is dat 65 cent, de prijs waarvan half februari ook een week sprake was. Jumbo zit voor de tweede week op 55 cent, na drie weken van 49 cent en daarvoor wekenlang 59 cent. Bij Dirk en Plus deze week een prijs van 45 cent, bij Vomar 49 cent en bij de Dekamarkt 59 cent.

Markttendens: Aanhoudend goede prijsvorming

Beheer
WP Admin