Markt: Peenmarkt in mineur door kwaliteitsproblemen

17-03 | Laatste update op 08-07 | |
Laden van biologische peen in de vrachtwagen. - Foto: Koos van der Spek
Laden van biologische peen in de vrachtwagen. - Foto: Koos van der Spek

Door kwaliteitsproblemen wordt peen afgeschreven, een gedeelte krijgt de bestemming veevoer.

De kwaliteitsproblemen op de peenmarkt zorgen voor een mineurstemming. De mindere kwaliteit speelt al een tijdje op de biologische markt voor peen. Voor gangbare peen wordt het er ondertussen ook niet beter op. Er worden toch vaker vlekjes op partijen peen gevonden en die peen wil niemand hebben.

Als gevolg van deze kwaliteitsproblemen wordt de peen afgeschreven en krijgt een gedeelte de bestemming veevoer. Doordat de kosten van de koelcellen relatief hoog zijn ten opzichte van het huidige lage prijsniveau bij peen, wordt vrij makkelijk afscheid genomen van de mindere peen.

Notering B-peen wel omhoog

Toch worden er ook voor iets hogere prijzen peen verkocht. Het gaat dan om partijen van goede kwaliteit. Vandaar dat de B-peennotering op de beurs in Emmeloord deze week met 50 cent stijgt naar € 8 tot € 12 per 100 kilo. Op de peenmarkt wordt vaker geïnformeerd of een proefvracht afgenomen. Maar de daadwerkelijke aankopen zijn nog beperkt. Een fijnere partij wordt soms verkocht.

Vooralsnog lijkt het erop dat er op korte termijn niets gaat veranderen op de markt. Telers met goede peen zullen geduld moeten hebben.

Prognose: flauwe stemming.

Smale
Annet Smale marktredacteur akkerbouw
Meer over


Beheer