Markt: Niet alle bloemkooltelers in hallelujastemming

Foto: Joep van der Pal
Foto: Joep van der Pal

De stemming onder telers over het financiële resultaat van winterbloemkool varieert van ‘matig’ tot heel behoorlijk. Dat hangt mede af van de afnemer, en de oogstduur. Voor de vroegste Hollandse bloemkool zou de prijs kunnen oplopen.

Zowel in het Zuidwesten als in Noord-Holland is de oogst van winterbloemkool (zowat) klaar. Tot half april ging het niet verkeerd met de prijs, daarna kwam die flink onder druk te staan “Dat vreet aan de middenprijs”, merkte een bron op, daarbij uitkomend op een door hem als ‘matig’ gekarakteriseerd gemiddelde voor winterbloemkool in 2022 van 65 tot 70 cent.

Andere bronnen komen op een aanmerkelijk lagere middenprijs, of een wat hogere middenprijs. Wel met de kanttekening dat deze stemming wordt gekleurd door de (veel) betere prijs voor winterbloemkool in de afgelopen jaren. Als oorzaak wordt onder andere gewezen op de import van bloemkool uit onder andere Spanje, Frankrijk, en Italië. De aanwezigheid van Zuid-Europese kool is niet anders dan in andere jaren, wel zouden de volumes wat groter zijn.

Droog

Een Zeeuwse teler wijst er op dat– in ieder geval voor hem – het winterbloemkoolseizoen relatief kort was. De nu oogstbare rassen waren vorig jaar zo’n 10 dagen later klaar, stelt hij vast. Hij maakt zich in zijn geval wel zorgen over het uitblijven van neerslag en het effect daarvan op de groei van de zomerbloemkool. Blijft het droog, dan kan dat de oogst enkele weken vertragen.

Schraal

In Noord-Holland is beregenen doorgaans geen probleem daar zijn er meer zorgen over de soms magere gewasontwikkeling van zomerbloemkool. Oorzaak is het schrale weer in de voorbij weken. Hier en daar is al vroege kool gesneden, maar dat mag nog geen naam hebben. Verwacht wordt dat de aanvoer eind deze week/volgende week gaat toenemen, maar wel met de handrem erop. Je mag veronderstellen dat die beperking prijsopdrijvend werkt, wel kan de aanwezigheid van Spaanse bloemkool dat nog even dwars zitten.

Verwachting: beperkte aanvoer Nederlandse bloemkool, oplopende prijzen.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer