Markt: hogere prijzen op maandagveilingen

16-03-2020 | |
Prijzen komkommer liepen op door extra vraag na hamsterwoede door corona-onzekerheid bij klanten. Foto: Peter Visser.
Prijzen komkommer liepen op door extra vraag na hamsterwoede door corona-onzekerheid bij klanten. Foto: Peter Visser.

De maandagveilingen bij The Greenery en ZON leverden hogere prijzen op, doordat veel schappen leeg zijn, maar mogelijk ook door Spaans winterweer.

De veilingen begonnen rustig maandag, maar al snel liepen prijzen op doordat supermarkten lieten bijkopen op de dagmarkt. Dat is een direct gevolg van de hoge verkopen van de laatste dagen door onzekerheid over het coronavirus.

Ook exporteurs kopen bij. In Venlo zagen kopers een grote leverancier voor € 3 drukken op rode paprika. Dat was vrijdag nog een prijs van rond de € 2 per kilo. Een deel van de kopers stapt in op deze prijs als er programma’s te vullen zijn.

Andere kopers wachten en zien de start van de handelsweek als een paniekreactie met later deze week matigende prijzen.

Bij komkommerprijzen was de veilprijs bij The Greenery maandag € 0,53, ook weer 50% hoger dan de prijzen vrijdag. De dagmarkt lijkt daarin op zichzelf te staan vooralsnog. Franse groothandelsmarkten noteerden voor Nederlandse komkommers stabiele prijzen op maandag.

Onzekerheid Spanje

Wat de handelsweek verder brengt is onduidelijk. Met winterse weersvoorspellingen in Spanje kunnen grote volumes uit Spanje onder druk komen te staan deze week. Een handelaar noemt dat echter paniekvoetbal. Het lijkt wel degelijk een onderliggende emotie op de toch al onzekere markt.

Tweedeling op de markt

Op de afzetmarkt lijkt nu ook duidelijk sprake van tweedeling. Het handelskanaal dat op horeca en weekmarkten gericht is, lijkt droog te vallen. Voor tussenhandelaren op deze markt is dat een hard gelag, net als voor telers met veel vraag uit deze markten.

Asperges

Voor asperges was maandagochtend bijvoorbeeld minder belangstelling en daalden de prijzen. Voor dit product kan op dit moment de vraag uit horeca niet gemist worden. Ook is de export nog niet op gang en het beetje export naar de VS stopt ook nu vliegtuigen de VS niet meer aandoen.

Rabarber

Bij rabarber is de vraag van horeca ook belangrijk. Prijzen waren ingezakt, van boven € 3 tot onder € 1. Voor deze telers lijkt meer volume onder contracten voor industrie mogelijk, maar ook hier is op dit moment sprake van een groot voorbehoud.

Wanneer klanten zijn uitgehamsterd

De grotere volumes voor supermarkten en mogelijk export drijven de prijzen nu op, maar of die balans blijft nadat klanten zijn uitgehamsterd, is de vraag. Het volume Nederlands product loopt op, mits Nederlandse bedrijven de productie op peil weten te houden in deze buitengewone marktomstandigheden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer