Doorgaan naar artikel

Markt: het blijft sappelen met preiprijzen van 20 cent

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Sinds 20 januari is er in de prijsvorming bij prei weinig veranderd. Je zou het positief kunnen insteken: de prijzen zijn niet nóg slechter geworden.

De huidige prijzen op de vrije markt liggen natuurlijk al weken ver onder de kostprijs. Aangezien de weersvooruitzichten niet dusdanig zijn dat de vraag naar prei sterk zal veranderen, lijkt er aan de huidige prijzencrisis voorlopig nog geen einde te komen. De kwaliteit wordt er ook niet beter op, omdat bij de aanhoudende hoge temperaturen voor de tijd van het jaar extra slijtage optreedt.

REO Veiling

Rond 20 januari was het prijspeil van prei voor de sortering 304 FLMW op REO Veiling gedaald naar rond 20 cent per kilo. De hoop was toen dat de prijsdaling niet verder door zou zetten. Gemiddeld genomen is dat ook uitgekomen, want sindsdien schommelen de prijzen tussen 16 en 24 cent. Sinds 7 februari zit de prijs constant op 18 cent.

Nederlandse prijsvorming

Bij ZON Fruit & Vegetables bleef de prijs na een periode van daling rond 20 januari voor de sortering Lang Wit even op een niveau van 30 cent, maar kort daarna zette de prijsval verder door tot prijzen tussen 18 en 24 cent in de afgelopen periode. Over diezelfde periode werden bij The Greenery prijzen tussen 18 en 27 cent genoteerd.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn is deze week met haar prijsstelling voor prei iets gezakt. Was het lange tijd 50 cent voor een prei, nu is dat 45 cent. Per bussel bleef de prijs onveranderd op € 1,49 voor vijf stuks. Jumbo ging de prijs van 49 cent naar de ‘altijd lage prijs’ van 45 cent voor een prei. Bij de Plus is de prijs met 49 cent hetzelfde gebleven ten opzichte van de vorige peildatum. Jan Linders is weer gezakt met de prijs, van 55 vorige keer naar nu ook 45 cent per prei.

Prognose: aanhoudend matige prijsvorming

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin