Markt: Corona zorgt voor hoge witlofprijs in België

19-03-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De prijzen voor witlof liep op de Vlaamse veilingen hoog op door de gevolgen van het coronavirus.

Op de Vlaamse veilingen liep de witlofprijs afgelopen maandag op tot wel € 4 per kilo als gevolg van de coronacrisis. Dat leek een paniekreactie, maar heel de week bleven de prijzen op een hoog niveau.

Prijzen verdrievoudigd

De prijzen van maandag betekenden een verdrievoudiging ten opzichte van de prijs in de week daarvoor. Op dinsdag noteerde het witlof in België € 2,69 per kilo. Weliswaar was dat iets minder dan op maandag, maar nog altijd extreem hoog. Op woensdag stegen de prijzen zelfs weer, voor sommige sorteringen lag de prijs toen ruim boven de € 3,50. Ook op de groothandelsmarkten in Frankrijk was de vraag naar witlof flink.


Lees verder onder de grafiek.

Nederlandse veilingen

Bij The Greenery kwam maandag bijna niets voor de klok, op heel fijne partijen na voor circa 70 cent per kilo. Bij ZON fruit & vegetables liep de prijs van de sortering Kort Grof op tot ruim € 1,50 per kilo. Op woensdag was die gestegen tot € 2,16.

De Vlaamse veilingprijzen laten zich overigens moeilijk vergelijken met de Nederlandse prijzen, omdat in België andere kwaliteiten worden aangevoerd en er prijsopslagen gelden. Op woensdag werd bij The Greenery een prijs van € 1,80 per kilo genoteerd.

Prijzen blijven hoog door hamsterwoede

Omdat grote kopers donderdag voor de klok weer doordrukten om supermarkten te beleveren, liep de prijs weer op. BelOrta noteerde een gemiddelde prijs van € 3,61 voor de sortering Kort Grof, met een uitschieter tot € 3,75. Gezien de aanhoudende hamsterwoede, niet alleen bij groenten en fruit, lijkt er voorlopig aan deze goede tot extreme prijsvorming nog geen einde te komen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer