Markt: Brede vraag naar sluitkool, transport is lastig

Foto: Fotostudio Atelier 68
Foto: Fotostudio Atelier 68

De prijs voor witte kool in de maat 9 -10 ligt op zo’n 34 cent. Dat is inclusief verpakking. Fijnere kool komt op 42 cent, rode kool zit voor de grotere maten op 46. Dat is niet meteen verkeerd, maar wel met de kanttekening dat deze prijsniveaus ook nodig zijn om de hogere (energie)kosten op te vangen.

Volgens verkoopkantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen zijn zowat alle landen in Europa wel aan de markt, dus inclusief Oost-Europese landen. Er gaat ook nog kool naar Oekraïne, aldus Richard Kruijer van Tuindersbelang. “Volgens onze informatie ligt er relatief weinig kool in landen als Rusland en Oekraïne. We kunnen dat echter niet controleren.”

Daarnaast is het de vraag hoelang deze landen aan de markt zullen blijven. Net als West-Europa is het in Oost-Europa in het voorjaar lang koud gebleven, maar lopen de temperaturen daar nu ook op.

Kool planten

De huidige afzet ligt het volgens Kruijer op schema. Volgens hem zijn de voorraden in Nederland ook niet al te groot. Daarnaast speelt nu een rol dat de telers volop bezig zijn met planten en daarmee samenhangende werkzaamheden. Dat remt de levering enigszins, maar dat is van tijdelijke aard. Met het huidige vaste weer zonder (veel) neerslag is het een kwestie van 1 tot 2 weken voordat de telers zich weer volledig kunnen richten op de afzet. De haperingen met de beschikbaarheid van transport zijn hardnekkiger. “Gezien de vraag zou meer kool voor export weg kunnen, maar het is vaak wachten totdat er een auto beschikbaar is”, ervaart Kruijer.

Prognose: verder aantrekkende prijzen

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer