Doorgaan naar artikel

‘Luis in paprikateelt is grote zorg dit jaar’

Bij VGT Zeeuws-Vlaanderen in Westdorpe is in twee fases paprika geplant.

Bij VGT Zeeuws-Vlaanderen in Westdorpe is in twee fases paprika geplant. Op 28 en 29 november de gele E20B.0480 en op 21 december volgde de rode Malevi. De eerste dagen na planten is nog even rustig aan gedaan met de temperatuurinstellingen. “Maar daarna zijn we zo snel mogelijk naar de 21 graden Celsius gegaan als het buiten een beetje licht is. Je wilt in het begin zo lang en zo hard mogelijk verwarmen, om zo veel mogelijk gewas en wortels aan te maken voor de gewasgroei.”

Meer spreiding warmtevraag

Vorig jaar was er onzekerheid en discussie over de levering van restwarmte, waar bedrijven in het glastuinbouwgebied op zijn aangesloten en afhankelijk van zijn. Dat is gelukkig opgelost. “Maar we zijn de warmtevraag wel iets meer gaan spreiden, om minder grote piekvragen te krijgen. Vandaar dat we er nu ook voor hebben gekozen om gespreid te planten, met wat tijd tussen geel en rood. Dat zorgt dat je temperatuurbehoefte in de teelt ook beter wordt gespreid.”

Op zetting werken

Inmiddels is de temperatuur verlaagd naar 17 en 18 graden Celsius, om op zetting te werken. Bij de rode paprika komt dat in week 4 op gang, bij de eerder geplante gele paprika was dat al eerder begonnen. De eerste vrucht wordt op het derde of vierde oksel aangehouden.

Er is externe zuivere CO2 aanwezig. Het CO2-niveau wordt op 600 tot 800 ppm gehouden. “We gaan daar niet extreem hoog mee. De jonge planten nemen nog weinig op. De behoefte is minimaal in deze tijd van het jaar.”

Schermgebruik

De twee energieschermdoeken worden maximaal benut. “We proberen met zo min mogelijk energie te telen. De gewenste temperatuur halen met een lagere buis is altijd gunstig. Dat bevordert de gewasgroei.” Dat beperken van de warmtevraag lukt aardig. “Het is nu weer kouder, maar tot nu toe is het vrij zacht geweest. Behalve natuurlijk die hele koude dagen in december. Maar toen hadden we het voordeel dat de tweede kas nog niet was geplant.”

Zeker met de zachtere temperaturen gaat het onderste scherm overdag nu sowieso altijd open. Met wat zonnig weer, en niet al te veel wind, loopt het tweede schermdoek ook open.

Voorzichtig water geven

Net na het planten is iets frequenter water gegeven, maar daarna is Neyens voorzichtig geweest met de watergift. De planten moeten eerst goed inwortelen. “Nog steeds geven we heel voorzichtig en heel lichtafhankelijk water. Eén beurtje krijgen ze sowieso per dag. Bij donker weer blijft het bij dat ene druppelbeurtje, met meer licht kunnen het twee tot vier beurtjes worden. Eerst moet de zon meer kracht krijgen, voordat we dat gaan verhogen. Dat zal wel februari/maart worden.” Er wordt scherp op gelet om niet te laat op de dag te stoppen met watergeven. “We stoppen al bijtijds, half in de namiddag.”

Luis zorgelijk

Er kwam een op zich goede plant vanaf de plantenkweker op de tuin. Helaas kwam er wel wat luis mee uit de opkweek bij de vroegste planting. Het plantmateriaal voor de tweede planting was wel heel schoon van deze plaag. Hier kon de plaagbestrijding direct biologisch begonnen worden. In de gele paprika van de eerste planting was eerst een spuitrondje nodig.

“Luis is dus vanaf het begin een beetje een gevecht geweest. Met lage etmaaltemperaturen en donker weer is biologische bestrijding niet eenvoudig. We hebben een heel leger biologie ingezet: Aphidoletes, Aphidius en zweefvliegen. Met Micromus gaasvliegen in de haarden.” De verwachting is dat luis in de verdere teelt een grote uitdaging zal blijven. “Dat is een grote zorg voor dit jaar.”

Het preventief uitzetten van natuurlijke vijanden tegen overige plagen, die op dit moment geen problemen geven, is ook op gang gekomen. Zoals Phytoseiulus tegen trips, wat later aangevuld zal worden met degenerans. De inzet van Orius gaat nu ook beginnen.

Bloemen sterker maken

Alle planten zijn inmiddels aangeknoopt. Gewaswerkzaamheden bestaan nu uit de eerste ronde indraaien en het toppen van de planten. “Met toppen zet je de bloemen vrij, zodat je die wat sterker maakt voor zetting. En nu al de eerste ronde indraaien vinden we makkelijker werken dan dat je daar langer mee wacht.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Koen Neyens

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin