Doorgaan naar artikel

LTO Noord helpt voedselbanken aan groente

LTO Noord gaat werk maken van de levering van moeilijk verkoopbare verse groente van haar leden aan de voedselbanken in Nederland. Dat heeft de regionale tuindersorganisatie afgesproken met Voedselbank Nederland.

Groente en fruit met een vlekje of een afwijkende vorm zullen in de toekomst op een meer structurele basis naar de voedselbanken in Nederland gaan. Nu is het zo dat in dividuele tuinders lokaal tot samenwerkingen komen met voedselbanken. Maar sinds enkele jaren wordt het voor de voedselbanken steeds moeilijker om aan voldoende verse groente te komen. Terwijl er meer mensen een beroep doen op de voedselbanken zijn tuinders juist steeds beter in het voorkomen van overschotten. Reststromen gaan naar de biovergister, of worden verwerkt tot gesneden groente, sap, veevoer of tot compost. “Dat tuinders deze producten aan de voedselbanken schenken is dan ook  niet om eer maar vanaf te zijn, maar gebeurt vanuit humanitaire overwegingen”, aldus Klaas Johan Osinga van LTO Noord in dagblad Trouw.

Wekelijkes delen de Nederlandse voedselbanken nu een kleine 30 duziend pakketten uit, waarvan tegen de 70 duizend mensen van eten. Voedselbank Nederland verwacht de komende twee jaar een verdubbeling van het aantal mensen dat een beroep doet op een voedselbank. Het aantal mensen dat volgens de inkomenscriteria van de voedselbanken een pakket mag komen halen is zelfs geschat op 400 duizend.

Hoe de levering van groente aan de voedselbanken georganiseerd gaat worden wordt de komende maanden door de samenwerkende partijen bekeken.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin