LTO Nederland: overbruggingsregeling werkt niet voor tuinders

06-04-2020 | Laatste update op 31-08 | |
Arbeidsregeling past tuinbouw niet. - Foto: Peter Roek
Arbeidsregeling past tuinbouw niet. - Foto: Peter Roek

De regeling overbrugging werkbehoud (NOW) moet worden aangepast, zodat ook tuinders er gebruik van kunnen maken. Dat zegt LTO Nederland.

Met name bedrijven met een seizoensgebonden productie dreigen door de huidige regels achter het net te vissen, stelt branchevereniging LTO Nederland.

Overheid deelt jaaromzet door vier kwartalen

De overheid kijkt voor het omzetverlies naar de totale omzet in 2019 en deelt die door vier. Daar komt dan een omzet uit waar de huidige omzet minimaal een vijfde onder moet liggen.

Bedrijven die normaal gesproken 50 tot 70% van hun omzet in de maanden maart tot en met mei halen, komen daardoor niet aan de drempelwaarde, terwijl het eigenlijke omzetverlies veel groter is.

Volgens LTO hebben onder meer kwekers van bomen en planten en telers van bollen en bolbloemen nu haast niets aan de regeling.

Technologiebranche wil langere looptijd NOW

FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, pleit na een rondgang onder de leden voor een uitbreiding van de regeling die loopt tot juni. Volgens verschillende bedrijven komt de verwachte omzetdaling namelijk later.

Circa twee derde van de leden van FME zegt gebruik te zullen maken van de NOW-regeling.

De organisatie is vooralsnog te spreken over de aanpak van het kabinet. Maar als er geen rekening wordt gehouden met een langere looptijd komen veel techbedrijven alsnog in grote problemen, waarschuwt FME.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer