Doorgaan naar artikel

#lovefloriade, ja, grotendeels

Portret van Dick Oosthoek, directeur van de Stichting Groenkeur. Foto: VidiPhoto

Portret van Dick Oosthoek, directeur van de Stichting Groenkeur. Foto: VidiPhoto

Mosterd na de maaltijd, dat kwam gelijk bij mij op bij de nieuwe actie om de Floriade een boost te geven. Een prachtig evenement dat zeker een positief geluid kan gebruiken. Maar de Floriade is al over de helft, half Nederland is vertrokken of ligt op het strand en nu gaan we nog even reclame maken voor de Floriade. Heeft iedereen nu zo zitten slapen?

Vrouwlief wilde ook graag de Floriade bezoeken. Dus wij togen op een mooie ochtend als toerist naar Almere. Het parkeren ver voorbij het terrein en daarna weer helemaal terug met de shuttlebus is het grootste ongemak. Ook al omdat de bus naar de hoofdingang reed, in plaats van naar de achteringang bij de kabelbaan. Daardoor bezoek je de overkant van de A6 eigenlijk niet. Jammer voor Albert Heijn. Dat was dan ook het laatste onvertogen woord. In de bus was het gezellig druk en op de Floriade ook. Het gebouw van Aeres staat te schitteren bij de hoofdingang met de groene en bloeiende gevels. Het innovatiepaviljoen laat op vele manieren zien wat er al mogelijk is met circulair bouwen. Het Duitse paviljoen was het meest inspirerende. Hoe komt dat, vraag je je later af? Ik denk hierom. Je werd vriendelijk ontvangen. Het was compact van opzet, maar bovenal via gamefication werd je door het paviljoen geleid. Het zag er ook nog eens fraai en gezellig uit. Knap gedaan.

Sommige paviljoens zijn meer verkoopunits naar bepaalde landen, maar zeker niet minder fraai. Onderweg een breed publiek dat gezellig liep te keuvelen en de horeca bezocht. Daarna volgde nog een heen-en-weertje met de kabelbaan voor het overzicht. Op de terugweg nog even langs deelnemers van Groenkeur waar zeven hoveniers gezamenlijk een eigen paviljoen hebben neergezet. Zij bemensen bij toerbeurt het paviljoen en genieten van de vele gesprekken met bezoekers en de uitleg die ze kunnen geven over vergroening. Via de tuin van de Groene kerk, gevuld met vrijwilligers die mensen ruimte en een luisterend oor bieden.

Duitse paviljoen het meest inspirerend, de kas een tegenvaller

Natuurlijk bezochten we ook de kas. Wat een tegenvaller is dat. Een groot gebouw, hier en daar wat standbouw gevuld met planten. Achter glas hoogtechnologisch gekweekte bloemen en groenten met raamstickers voor uitleg. Het enige rumoer was de horeca waar mensen geen gezonde snacks konden eten. Geen mensen om toelichting te geven, op de gastvrouw bij de entree na. Als het Duitsland, de kerk en zeven hoveniers lukt om hun paviljoen te bevolken, moet de tuinbouw dat toch ook lukken? #loveFloriade practice what you preach.

Bekijk meer

Delen

Image
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin