Doorgaan naar artikel

‘Laatste bonenpluk bijna klaar’

“Met de oogst van sperziebonen verwachten we niet tot de kerst door te kunnen gaan, want het is half december gedaan”, zegt sperziebonenteler Wim Huisman in Raalte (Ov).

“We proberen ieder jaar met de oogst van sperziebonen door te gaan tot aan de kerst, maar is ons nog nooit gelukt. We zijn afhankelijk van het weer en dat kunnen we niet sturen. Dit jaar hadden we te zacht weer.” De teler is niet ontevreden over de zetting van de derde bonenteelt, die normaal is verlopen. “De zetting is dit jaar weer redelijk gegaan. Want als het daglicht minder wordt, heb je geen zetting meer. Het blijft altijd moeilijk in het najaar, omdat de dagen sneller korter worden.”

Goede kwaliteit

Eind oktober is de oogst van de eerste twee kraanvakken gestart. Bij de andere twee vakken was dat half en eind november. Huisman: “De kwaliteit van de bonen is goed. De kleur is nu wel wat lichter door minder daglicht.”

De teler verwarmt een beetje bij. Maar als er weinig licht is, wordt er weinig gestookt. Overdag is de instelling van de temperatuur niet hoger dan 15 graden en in de nacht 10 graden.

De plagendruk is laag. De uitgezette larve van gaasvliegen doen het goed tegen spint, witte vlieg en luizen. De planten hebben ook geen last van ziekten, waardoor de bonen voldoende energie hebben om uit te groeien.

Prijs omlaag

“Tot half november waren de prijzen goed, maar daarna niet meer. De laatste week wordt het niet duurder, eerder goedkoper. Normaal gaat in deze tijd de prijs omhoog, maar een hogere prijs kun je nu eenmaal niet afdwingen. De prijs moet het nu goed maken, want veel kilo’s krijgen we niet meer”, laat de bonenteler weten.

Nadat de laatste bonen zijn geoogst, wordt het gewas geruimd en de kas schoongespoten. Zoals ieder jaar wordt het loopfolie en EH-folie van het beweegbaar scherm vervangen door nieuw. Eind december gaat de teler weer sperziebonen zaaien voor de eerste teelt van volgend jaar. Begin januari start de eerste planting.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Huisman

sperziebonenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin