Doorgaan naar artikel

Kunstmestprijs lager dan voor oorlog in Oekraïne

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

De kunstmestprijzen zijn de afgelopen week hard gedaald.

Vorige week daalde een contract voor de levering van een ton ammoniakgas in het Amerikaanse Tampa, een internationale standaard voor kunstmestprijzen, in een week tijd met 25% tot $ 590. Dat is het laagste niveau sinds juli 2021, meldt marktonderzoeker Green Markets. Sinds januari is deze kunstmestprijs met 40% gedaald.

Lagere prijzen gunstig

De prijs voor kunstmest ligt nu lager dan voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Lagere prijzen zijn gunstig voor boeren die graan of groenten verbouwen waar kunstmest voor nodig is. Er zal enige vertraging zitten tussen de daling van de wereldprijzen en de prijzen die landbouwers uiteindelijk betalen.

De Oekraïense havens werden door de oorlog geblokkeerd. En zowel Rusland als Oekraïne zijn belangrijke exporteurs van kunstmest op de wereldmarkt, waardoor na de Russische inval op 24 februari 2022 de prijzen voor kunstmest omhoog schoten.

Onduidelijkheden sancties

Prijzen stegen ook omdat door onduidelijkheden over sancties ladingen kunstmest vast stonden in onder andere de Rotterdamse haven. Maar met de gemaakte graandeal werd ook afgesproken dat sancties de Russische kunstmestexport niet raken.

Beheer
WP Admin