Doorgaan naar artikel

Koers Greenyard herstelt na dip eerste halfjaar

Erwtenoogst. De erwten gaan naar Greenyard in het Belgische Bree. - Foto: Twan Wiermans

Erwtenoogst. De erwten gaan naar Greenyard in het Belgische Bree. - Foto: Twan Wiermans

Op de Belgische beurs lijkt Greenyard grotendeels hersteld van koersdaling die het eind november incasseerde na berichten van een matig eerste halfjaar.

De verkoop van verse groente en fruit door Greenyard daalde in het eerste halfjaar met 2,5% naar € 1,7 miljard. Dat leidde tot een koersdaling van 10% tot onder de € 19. Van die daling van 10% is nu ongeveer de helft weggepoetst. In januari lag de koerst van Greenyard overigens nog onder de €15. Analisten verwachten een herstel in het tweede halfjaar (boekjaar).

Daling in Duitsland en thuismarkt

Bij verse groente en fruit daalden ook de marges licht, vooral door volumedaling en operationele tegenslagen bij de sourcing van producten. Ook druk op de bananenprijzen werd genoemd als oorzaak van de margedaling. Het omzetverlies werd genoteerd op de eigen thuismarkt en Duitse markt.

Groei was er in Nederland en Polen. In het vergelijkbare jaar 2016 lag de prijsinflatie ook hoger op de kernmarkten van Greenyard.

Het is onduidelijk wat de fusie van Ahold en Delhaize betekent voor de resultaten van Greenyard

De groente- en fruitmultinational heeft een belangrijk aandeel in de belevering van Albert Heijn. Het is onduidelijk wat de fusie van Ahold en Delhaize betekent voor de resultaten van Greenyard. Beide ketens integreren de operaties zoals inkoop en halen daar voordeel uit.

Diepvries

Ook bij de diepvriesdivisie is een omzetdaling van 2,6% genoteerd, vooral door koersverschillen in het Verenigd Koninkrijk. Het onderdeel champignons, dat ook behoort tot deze divisie, presteert nog niet zoals verwacht. Greenyad nam eerder het Nederlandse Lutèce over.

Beheer
WP Admin