KCB en Naktuinbouw inventariseren brexitgevolgen

15-03-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. - Foto: Jeroen Verheul
Kantoor van Naktuinbouw in Roelofarendsveen. - Foto: Jeroen Verheul

Keuringsdiensten als KCB en Naktuinbouw inventariseren wat financiële effecten zijn van het wegvallen van taken door uitstel van brexitcontroles.

Beide keuringsdiensten kennen de consequenties nog niet goed van het uitstel van invoering van fytosanitaire certificaten per april. Eind vorige week kondigde de Britse overheid het verrassende uitstel aan.

Beraden op gevolgen

KCB was voorbereid op de extra controles op partijen groente en fruit voor export naar het Verenigd Koninkrijk. Nu die brexitmaatregelen zijn uitgesteld tot 1 januari 2022 vervalt veel werk. Dat laat ook de KCB weten. “Op wat de operationele en financiële gevolgen van het uitstel zijn voor het KCB gaan wij ons beraden.”

Tarieven al vastgelegd

Met geld van het ministerie zijn extra inspecteurs opgeleid die taken namens NVWA uitvoeren voor brexit, maar ook voor nieuw plantgezondheidsbeleid. Afgelopen najaar werd bekend dat een aantal taken van NVWA in groenten en fruit niet goed uitgevoerd worden, zoals importcontrole. Of daarvoor nu extra capaciteit ontstaat, is ook nog niet helder. De tarieven van standaardtaken zullen niet omhoog gaan. Die zijn al vastgelegd voor 2021.

Voor klanten verandert er niet zoveel, laat Naktuinbouw weten. Veel van de extra taken volgen uit nieuwe plantgezondheidswetgeving. Die taken blijven staan ondanks het uitstel van de brexitmaatregelen.

Extra directeur Naktuinbouw

Naktuinbouw maakte eerder ook bekend de directie uit te breiden naar een tweehoofdige directie en heeft recent Stef Schuijt benoemt naast John van Ruiten. Schuijt komt van de gemeente Arnhem. Naktuinbouw wil met een tweehoofdige directie slagvaardiger kunnen inspelen op vraagstukken voor plantaardig teeltmateriaal. De brexit speelt daarin een beperkte rol.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer