‘Juiste moment voor het koppen van peper uitkiezen’

06-09-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De gewassen bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande staan er goed bij.

Pieter Boekestijn zegt over de steeds gematigde weersomstandigheden: “Het is een hele goede zomer voor groentegewassen, met weinig slijtage. Zeker voor de gevoeliger types pepers en snackpaprikaatjes die wij telen, tussen de tien tot vijftien verschillende soortjes. Overal staat het nog frisgroen, met een groene kop erop. Die goede groei geeft uiteindelijk ook productie. En ze voorspellen nog een ‘Indian summer’, met de verwachting dat september een mooie nazomer gaat geven, dus ook voor de komende periode staan alle seinen voor de teelt nog op groen.”

Vorig jaar, met onder andere een lange droge periode, was wat dat betreft ongunstiger. “Toen hadden we veel meer slijtage en moesten we veel meer druppelen, met slechter aanvullend water waarin meer natrium zat.”

Beperktere watergift

Van lieverlee zal in de komende periode wel iets voorzichtiger water gegeven gaan worden. “We stoppen iets eerder, maar we gaan nog geen echt grote aanpassingen doen. Want het blijft groeizaam weer.” Op een van de tuinen waren de watermonsters steeds netjes ‘uit het boekje’. “Daaraan zie je ook dat het gunstig groeizaam weer is. Op een andere tuin is de EC wel een tijdje wat hoger geweest, maar die is daar al weer naar beneden gecorrigeerd.”

Hoe snel ga je koppen? Dat blijft altijd lastig. Het is per jaar anders

Alert zijn op rupsen

Bij de plaagbeheersing ontstond er eerder een uitbraak van de Bemisia wittevlieg. “Die hebben we wel weer onder controle gekregen, maar dat viel niet mee.” Momenteel is Boekestijn alert op rupsen. “We zetten al jaren naar tevredenheid de sluipwesp Trichogramma uit. Dat bevalt goed. Daar zijn we nu ook al weken mee bezig. Ik denk dat we rupsen daarmee wel onder controle kunnen houden.”

Bij de ziektes is alleen wat meeldauw waargenomen. “We hebben een plekje wit ontdekt. Maar dat is inmiddels weggebrand door het zwavelen. Dat gebeurt vijf uurtjes per nacht. Dat houden we goed in de gaten, onder andere door na honderd branduren de blokjes steeds netjes te verwisselen.”

Moment van koppen

In de koffiepauzes zijn de onderlinge discussies al weer op gang gekomen over het beste moment om straks de kop uit het gewas te gaan halen. “Hoe snel ga je koppen? Dat blijft altijd lastig. Het is per jaar anders. Het ene jaar heeft dat koppen wat, een ander jaar voegt het niet veel toe.”

Auteur: Peter Visser

Boekestijn
Pieter Boekestijn is teler van pepers en snackpaprika's bij Westland Peppers in De Lier en 's-Gravenzande
Meer over


Beheer