Doorgaan naar artikel

‘In Murano komt een proef met uitsluitend biologie’

Verkuijlen Groenten & Fruit in Heeswijk-Dinther teelt asperges, aardbeien en kersen. Vooral deze laatste teelt vroeg vorige week het nodige extra werk vanwege nachtvorst.

De bloesem werd tegen bevriezing beschermd met wat Jorg Verkuijlen aanduidt als een ‘kachel achter de trekker’ om te voorkomen dat de lucht in de boomgaard onder nul graden zakt. “Daar kunnen we 8 hectare mee bijhouden”, vertelt hij op woensdag 19 april na de eerste van twee elkaar opvolgende vorstnachten. “Je moet beginnen met rijden bij 0 graden en dan door blijven gaan. Dat doen we volgens een bepaald patroon, zodat de afstand tussen twee naast elkaar liggende werkgangen nooit meer dan 60 meter bedraagt en in rondjes van maximaal 10 minuten.” De kachel werd het eerst ingezet op 2 hectare kersen waarvan de kappen begin vorige week nog niet dichtgetrokken waren. “Dat is nu dus wel gebeurd”, aldus Verkuijlen.

Aardbeien afgedekt

Bij de aardbeien is ook de normaalteelt in de vollegrond afgedekt. “Uiteindelijk is dat de beste remedie, omdat je daarmee de warmte-uitstraling beperkt.” Bij de stellingaardbeien zijn de kappen in alle bloeiende teelten dicht getrokken. Verkuijlen beschikt over zo’n 20 hectare stellingen, daarvan wordt 6 hectare gebruikt voor dubbelteelten. De planten staan rechstreeks in met substraat gevulde goten.

Vroege Clery

Het bedrijf had vorige week 8 hectare aardbeien op stellingen staan. De vroegste teelt is 2 hectare Clery, met trayplanten die eind februari/begin maart in de goten werden gezet. “Die bloeien nu, die staat er super bij. Ik verwacht dat we over zes à zeven weken kunnen beginnen met plukken.”
Na Clery volgt 3 hectare van het doordragende ras Murano, daar zaten vorige week eveneens de eerste bloemen in. Voor deze teelt zijn zware trayplanten gebruikt met vijf planten per lopende meter. Direct na het begin van de teelt werd er ook folie om de goot getrokken, maar die is inmiddels weer verwijderd.
Een tweede planting met Murano is met A+ planten met vijf stuks per lopende meter. Deze planten stonden er vorige week zo’n drie weken in, al wel ingepakt in om de goot getrokken folie, maar nog niet met de kapjes dichtgetrokken. De volgende plantingen met Elsanta volgen over enkele weken, steeds in blokken van 2 hectare. Dat zijn trayplanten, A+planten en verder nog frigoplanten die zijn overgebleven.

Natuulijke vijanden

Direct na het wijken van de nachtvorst is Clery gespoten tegen eventueel aanwezige bladluis en spint, tegelijk daarmee werd ook Murano behandeld. In een kleine hectare van dit gewas komt een bestrijdingsproef te liggen met de inzet van uitsluitend natuurlijke vijanden. “We willen zien of we het in die doordrager ook zonder chemie redden, tot half of eind augustus. Vanaf dat moment kan het sneller fout gaan, doordat de Suzuki-fruitvlieg komt opzetten, en omdat de plukintervallen dan langer worden.” De proef wordt opgezet in samenwerking met adviesbureau Delphy en met toeleverancier Koppert.

Aardbeien onder glas

Het ras Clery staat ook nog in de gestookte teelt onder glas, met de pluk vanaf februari. “Dat is nu bijna gedaan”, aldus Verkuijlen vorige week. “Dat is netjes want ze moeten weg voor de pluk van de Elsanta doorteelt onder glas. Daarin zijn we deze week begonnen met plukken. Na Elsanta gaan er Murano-moederplanten in voor de stekkenteelt. Onder glas hebben we ook nog een vak met Murano, met planten die begin november zijn ingepakt. Ze gingen op 8 december op de goten, na amper vier weken in de koelcel. Vorig jaar hebben we iets soortgelijks gedaan, toen met een paar rijtjes. Dat pakte goed uit, deze keer wil ik in een wat grotere proef nog eens goed kijken naar de productie.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jorg Verkuijlen

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin