Doorgaan naar artikel

Hoop op versoepeling na nieuw uitstel Brexit-eisen

Voor Nederlandse telers en handelaren is uitstel brexiteisen goed nieuws. - Foto: AppHarvest

Voor Nederlandse telers en handelaren is uitstel brexiteisen goed nieuws. - Foto: AppHarvest

De start van het Nederlandse exportseizoen in 2022 gaat nog zonder nieuwe Brexit-eisen.

De Britse overheid stelt nieuwe douaneregels voor de invoer van goederen uit de Europese Unie (EU) opnieuw uit. Per 2022 zouden zouden fytosanitaire exportcertificaten nodig zijn voor uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk en fysieke controles vanaf maart. De EU heeft met het Verenigd Koninkrijk (VK) nu afgesproken dat de startdatum 1 juli 2022 wordt. Dit betekent dat vanaf dat moment meer inspecties aan de grens in het Verenigd Koninkrijk volgen. Voor onder meer groenten en fruit is dan extra papierwerk nodig en inspecties.

Doorpakken met versimpeling

De groente- en fruitsector is blij met het uitstel. De tijd zou moeten worden gebruikt om systemen voor bijvoorbeeld electronische certificaten goed te laten werken. Ook zou nog verder gezocht moeten worden naar verbeteringen van de procedures en het verminderen van de bureaucratie en onnodige kosten voor het bedrijfsleven.

Beschikbaarheid

De EU-landen leveren meer dan 40% van de in het VK geconsumeerde groente en fruit. De handel vreest dat de fysieke controles en certificaateisen schade brengt aan de beschikbaarheid van verse groente en fruit in het VK. Dat maakt de Europese koepel Freshfel bekend. GroentenFruit Huis bevestigt het uitstel en noemt het inderdaad goed nieuws voor de sector.

Beheer
WP Admin