Doorgaan naar artikel

Hogere peenprijzen door krap aanbod

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Er wordt ondertussen € 25 per 100 kilo betaald voor B-peen.

Dat was vorige week nog € 20 tot € 22. Doordat er minder peen beschikbaar is loopt de prijs omhoog. Er komen weinig kilo’s van de percelen in Zeeland, maar ook in de polder vallen de opbrengsten tegen. Hoewel de peen steeds beter wordt om te rooien, zit de groei er simpelweg niet in.

Virusdruk

Maar naast het droge weer zorgt ook virusdruk voor lagere opbrengsten. Er zitten percelen tussen die helemaal zijn afgeschreven door het roodbladigheidsvirus. De wortel is ziek en daardoor ontstaat er dwerggroei; de peen ontwikkelt zich niet goed. Er zitten daardoor amper tot geen bruikbare kilo’s onder.

Peen overal vandaan gehaald

Het is voor de handel trekken aan de goede peenpercelen om te kopen. Er is net voldoende peen om iedereen te beleveren. Peen wordt overal vandaan gehaald. Zo wordt meer Franse peen gebruikt voor export dan andere jaren. Er worden percelen peen naar voren gehaald. En er gaat biologische peen het gangbare circuit in, omdat het aanbod gangbaar beperkt is. Op de markt voor bio-peen is minder vraag en het aanbod is er wel.

Prognose: hogere prijzen.

Beheer
WP Admin