‘Hoge producties en ongekende prijzen sluitkool’

De markt voor sluitkool is momenteel zeer gewillig - Foto: Fotostudio Wick Natzijl.
De markt voor sluitkool is momenteel zeer gewillig - Foto: Fotostudio Wick Natzijl.

Ondanks de hitte en de droogte haalt Bart Danenberg in Dirkshorn hoge tot zeer hoge producties in zijn rode en witte kool. “Die hoge producties gaan momenteel samen met een ongekend goede prijs”, zegt Danenberg half augustus.

Voor witte kool werd begin deze week 49 à 50 cent per kilo betaald, inclusief fust. Voor rode kool was dat 60 cent. In de loop van deze week gingen die prijzen nog iets omhoog. “Dan is sluitkool telen toch een leuke bezigheid.”

Half september omslag

Het ras rode kool waarin Danenberg oogst is Davaro, bij witte kool is de oogst van Vivaldi afgerond en staat de oogst van Perfecto voor de deur. “Ondertussen is 5 hectare geoogst. Daarmee zitten we op de helft van ons areaal aan vroege kool. Daar willen we rond half september helemaal doorheen zijn. De meeste jaren neemt dan namelijk het Europese aanbod toe en zakken de prijzen richting de kostprijs.”

Gewillige markt

Van het einde van het bewaarseizoen had Danenberg iets meer verwacht. “Uiteindelijk kwamen half juli de Engelsen op de markt en sindsdien stegen de prijzen hard, waar nog enkele ‘langbewaarders’ van geprofiteerd hebben. In heel Europa lijkt de droogte momenteel toe te slaan en dan zijn het ineens ‘toverballen’. De markt is momenteel zeer gewillig. Dagelijks zitten we op rond de 20 ton export.”

Prognose: aanhoudende schaarste en goede prijs

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer