Hittegolf ijlt nog na bij broccoli

30-07-2015 | Laatste update op 31-08 | |
Hittegolf ijlt nog na bij broccoli

Wat begin juli al werd voorspeld rond de aanvoer van broccoli is uitgekomen. De aanvoer zit momenteel op een dieptepunt. Dat resulteert in prachtige prijzen, maar geen teler die daar echt van kan profiteren.

Het huidige prijsniveau van €1 tot €1,40 euro per kilo doet denken aan het begin van het seizoen dat startte met prijzen rond €1,20 voor klasse I. Daarna zakte het al vrij snel naar 80 à 90 cent om eind juni richting 50 à 60 cent te gaan. In juli zette het prijsverval eerst door naar 40 à 50 cent om nu als een komeet te stijgen tot weer boven die euro. Het vervelende is dat die prijs zijn oorzaak heeft in een flinke dip in de aanvoer. Die ontstond door uitstel van schermaanleg tijdens de hittegolf eind juni. Daardoor zal geen teler echt kunnen profiteren van de huidige prijsvorming.

Verenigd Koninkrijk

De vraag die er nu is, komt hoofdzakelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn de problemen door de droogte nog groter, omdat telers minder mogelijkheden hebben om te beregenen.

Schommelingen in het aanbod

In de loop van de eerste week van augustus zal de aanvoer geleidelijk weer toenemen, maar naar verwachting zal het aanbod daarna wat schommelend zijn. Dit komt door de onregelmatige stand van de gewassen, nog steeds een na-ijleffect van de hittegolf. Ook zijn de schermen wat bonkig en de korrels wat onregelmatig gevormd. Telers schatte in dat ze vaker zullen moeten dooroogsten, hetgeen extra kosten met zich meebrengt. “Als het prijsniveau blijft zoals die nu is, maakt dat niet uit”, grapt een teler, wetende dat dit zeker niet het geval zal zijn. Hoe de prijs zich wel ontwikkelt bij een schommelende aanvoer, valt moeilijk te voorspellen. Wat wel zeker is, is dat de markt met een schone lei begint, omdat alle voorraden weggewerkt zullen zijn.

Prognose: stijgende aanvoer met onvoorspelbare prijzen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer