Doorgaan naar artikel

‘Het is weer zover …’

Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

De argeloze consument werd vorig week via allerlei nieuwsbrengers weer eens op de kast gejaagd met het ‘nieuws’ dat groenten en fruit lang zo gezond niet zijn als je in eerste instantie zou denken.

Er zitten namelijk stoffen op die de hormoonhuishouding in de war schoppen. Het is de zoveelste keer dat ‘gif’ in combinatie met groenten en fruit de media haalt, en het zal niet de laatste keer zijn. Ook zeker is dat bijna niemand de reactie van het Voedingscentrum (‘eerlijk over eten’) heeft gelezen.

Nuance

De moraal: Ja, de NVWA heeft MRL-overschrijdingen gevonden die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de hormoonhuishouding. Het aantal overschrijdingen en de gevonden waarden zijn echter zeer klein en geven geen enkele aanleiding groenten en fruit te mijden. Dat geldt ook voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Bovendien betreft het met name producten die geïmporteerd worden uit landen van buiten de EU.’ Het Voedingscentrum praat niets goed, maar brengt wel de nuance aan die de gemiddelde consument niet meekrijgt. De gevonden resten lijken trouwens niet afkomstig te zijn van gewasbeschermingsmiddelen, maar samen te hangen met de productie van het verpakkingsmateriaal!

Geen recept tegen onrust

Als sector kun je nog zo transparant zijn en de productie dichttimmeren met certificeringen, maar dat is nog geen recept tegen onrust en wantrouwen veroorzakende berichten. Heel eerlijk, als ik voor de zoveelste keer iets lees over hetzelfde onderwerp, denk ik ook: ‘Is het weer zo ver?’ Binnen LTO is het hormonennieuws uiteraard ook aan de orde geweest. Afspraak is dat indien de pers geïnteresseerd is in de nuance achter het nieuws, deze wordt doorgeleid naar een vast aanspreekpunt.

Goede en gezonde agrarische producten

Misschien is het vooral gebaseerd op hoop, maar ik kan me indenken dat de consument onderhand moe wordt van de steeds opduikende kritiek op onze voedselproductie. Als de laatste maanden iets duidelijk is geworden, dan is het dat er elke dag een leger mannen en vrouwen klaarstaat voor de productie van goede en bovenal gezonde agrarische producten.

Beheer
WP Admin