Doorgaan naar artikel

Herstructurering Bommelerwaard komt in ‘vacuüm’

Herstructurering betekent slopen en nieuw ontwikkelen. Daarvan is in Bommelerwaard 120 hectare nieuw gebouwd sinds 2010. - Foto: Groenten & Fruit

Herstructurering betekent slopen en nieuw ontwikkelen. Daarvan is in Bommelerwaard 120 hectare nieuw gebouwd sinds 2010. - Foto: Groenten & Fruit

Hoe de herstructurering van glastuinbouw in de Bommelerwaard verder gaat na het opheffen van projectbureau is niet duidelijk.

Het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) wordt per 1 januari 2023 opgeheven. Sinds 2010 hebben provincie Gelderland, gemeentes Maasdriel en Zaltbommel in PHTB gewerkt aan herstructurering van de glastuinbouw en paddenstoelenteelt. Toch liggen er nog flinke opgaven voor de toekomst van de glastuinbouw, bleek in juli in een rapport van Rijnconsult. De glastuinbouw heeft 100 hectare nodig om verder te ontwikkelen. Een reserve-concentratiegebied is voor een deel van die opgave aangewezen in Maasdriel.

Maasdriel koopt gronden

PHTB heeft de gronden afgestoten. De gemeente Maasdriel kocht deze week grond van het gebied De grote Ingh waar geen glastuinbouw tot ontwikkeling kwam. Dat gebied krijgt een andere bestemming, maar het reserve-concentratiegebied Veilingweg komt nu wel in beeld voor ontwikkeling. Alleen paddenstoelenbedrijven uit Maasdriel en glastuinbouw kunnen zich daar vestigen, geen regionale bedrijven. Volgens Ko Hooijmans, VVD-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Maasdriel, en vakgroepbestuurder bij ZLTO, heeft regionale herstructurering in Maasdriel niet gewerkt. Verdere draagvlak ontbreekt ook politiek. PHTB heeft goede resultaten geboekt in Zaltbommel, maar niet in Maasdriel.

Hooijmans hoopt dat werk gemaakt wordt van ontwikkeling van het gebied Veilingweg waar champignonbedrijven en glastuinbouwbedrijven samen mooie energiemixen kunnen maken. “Een paddenstoelenbedrijf heeft koelbehoefte, glastuinbouw warmtebehoefte. Ook zijn er proeven met aardwarmte gedaan. Er liggen kansen.”

‘Niet te veel rompslomp’

Over de toekomst van herstructurering en overleg met Gelderland en Zaltbommel is nog veel onduidelijk. “We zitten nu in een vacuüm hoe die ontwikkeling gestalte gaat krijgen. We willen wel samenwerken, maar op een lager niveau. Er is nog geen duidelijkheid over hoe dat eruit gaat zien. De PHTB wordt ontbonden. Met de provincie, waterschap en gemeentes moet nog bepaald worden hoe we verder gaan. Het kan zo zijn dat de gemeente zelf verantwoordelijkheid neemt met bijvoorbeeld Zaltbommel, maar ZLTO, LTO Noord en paddenstoelenpact Maasdriel vinden het wel een goed idee dat er iets gaat gebeuren. Ik hoop alleen niet dat we weer iets ingewikkelds uit de kast trekken.”

Beheer
WP Admin