Doorgaan naar artikel

Hepatitis-A naar groente te herleiden

Afbeelding

Het instituut voor volksgezondheid RIVM heeft de opsporingsmethode voor hepatitus-A naar mogelijke bronnen in groente en fruit verbeterd.

Dat blijkt uit het rapport ‘Vergelijking van methoden voor detectie en typering van virussen in voedsel’, waarbij RIVM proeven deed op ondermeer sla en frambozen.

Om de bron van een voedselinfectie te kunnen achterhalen, wordt onderzocht of op het voedsel en in de patiënt hetzelfde virus aanwezig is. Tot nu toe werd hiervoor bij de patiënt een ander stukje van het genetisch materiaal van het virus aangetoond dan bij het virus dat aanwezig is op voedsel of in water. De aangetroffen virussen konden niet worden vergeleken, waardoor de besmettingsbron niet kon worden vastgesteld. Dat blijkt voor één stukje DNA nu wel gelukt, waardoor het eenvoudiger wordt om de bronnen van voedselgerelateerde virusinfecties te achterhalen.

De methode is nog lang niet perfect. Zo kan bij een lage besmettingsgraad van het voedsel niet worden vastgesteld om welk type virus het gaat. Het RIVM adviseert dan ook om de virusdetectiemethode verder te verbeteren.

Beheer
WP Admin