Doorgaan naar artikel

Grootste daling gasvraag in jaar

Image premium

De olieprijs heeft de afgelopen twee weken een lichte daling laten zien. Zagen we veertien dagen geleden nog een prijs van rond de 113 USD per vat, inmiddels is dat ongeveer 110 USD.

In EUR is de daling significanter, wat voor rekening komt van een stijging van de koers van de Euro ten opzichte van de Dollar.
Daaraan vallen onmiddellijk twee zaken op: allereerst heeft het door de EU afgekondigde olie-embargo tegen Iran dus maar beperkte invloed op de olieprijs gehad. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken spraken op maandag 23 januari af vanaf 1 juli alle Iranese olie te gaan boycotten. De toch wel verwachte – en door Iran gewenste – olieprijsstijging als reactie hierop bleef uit, ook al heeft Iran al vele malen gedreigd de straat van Hormuz te blokkeren als reactie op een embargo.

Daarnaast laat de stijging van de eurokoers zien dat handelaren blijkbaar meer vertrouwen hebben in het Europese herstel. Ondanks de nog altijd niet dalende rentes waartegen Italië, Frankrijk en andere landen moeten lenen. Ondanks het feit dat Griekenland nog middenin een zware onderhandeling met private banken zit, over de afschrijving die die banken op hun Griekse leningen moeten accepteren. En ondanks het feit dat het IMF haar voorspelling voor de mondiale groei in 2012 met bijna een procentpunt verlaagde. Wel werden deze week positieve Duitse macro-economische cijfers gepresenteerd. De komende weken zullen – uitgedrukt in beurs-, olie- en valutakoersen – uitwijzen of dit vertrouwen terecht is.

Stijging na daling
Op de gastermijnmarkt lieten de prijzen voor Cal-13 en Cal-14 hetzelfde patroon zien: een daling van bijna een cent, gevolgd door een stijging van ongeveer een halve cent. De termijnprijzen voor gas bewegen zich daarmee al ongeveer vier maanden voornamelijk zijwaarts; de laatste echt significante schommeling was in september 2011 toen de prijzen voor 2013 en 2014 rond de 28 cent noteerden.
Vorige week bleek uit onderzoek van Société Générale (SG) dat de Europese gasvraag vorig jaar met 11% is gedaald; de grootste daling in een jaar ooit. De verwachting is dat de vraag in 2012 wel weer zal stijgen, met zo/n 2,5%. Het zal nog tot 2018 duren voor de vraag weer terug is op het ‘oude’ niveau, voorziet SG.
Deze magere vooruitzichten domineren de markt al geruime tijd; vandaar de relatief lage gasprijzen op termijn. Op de korte termijn zorgen zacht weer en nog altijd zeer volle storages ervoor dat de prijs ook daar relatief laag blijft. De kleine stijging van de laatste dagen is te wijten aan een koude weersverwachting voor de komende tien dagen. Deze opwaartse beweging van de spotprijs zou ook de termijnprijs mee naar boven kunnen nemen.

Termijnmarkt elektra volgt lijn gasprijzen
Op de termijnmarkt voor elektra zien we een vergelijkbare daling als die op de gasmarkt, in het geval van de Baseprijzen tevens gevolgd door een vergelijkbare stijging die het ‘verlies’ net niet helemaal compenseerde. Bij de Superpeakprijzen bleef deze daling uit. De onderliggende factoren zijn voor elektra dan ook grotendeels dezelfde als voor gas, de elektriciteitsmarkt volgt de beweging van gas, kolen en CO2. Met name die laatste lijkt na de haast eindeloze daling van de laatste maanden zijn dal bereikt te hebben. De (voorlopige) bodem lag in de eerste week van 2012 op ongeveer € 6,50. Inmiddels nadert de prijs de € 8,- weer.

Overigens is de stijging van de voorbije week voor Cal-13 niet zichtbaar op de gehele curve. De prijzen voor de rest van 2012 volgen deze stijging over de linie niet. Vooral in de zomer van dit jaar is de sparkspread daardoor erg laag.
Deze week werd verder bekend dat er voorlopig geen tweede kerncentrale in ons land komt. Delta, dat plannen hiervoor overwoog, gaf aan dat dat tegen de huidige en verwachte prijzen, en gezien het productieoverschot dat we de komende jaren toch al voor elektra zullen hebben, op dit moment gene heil in deze investeringsbeslissing te zien.

Bron: Powerhouse

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin