Greenyard moet recall in veel landen uitvoeren

10-07-2018 | Laatste update op 07-11 | |
Foto: Greenyard
Foto: Greenyard

De terugroepacties door Greenyard van diepvriesgroente is een grote Europese operatie. Daarbij zijn ook grote Britse supermarktketens betrokken.

Dat blijkt uit meldingen in het Europese meldsysteem RASFF en Britse media-uitingen. Greenyard moet na problemen op een fabriek in Hongarije een serie producten met diepvriesmais terugroepen uit een voorraad producten in een productieperiode van enkele jaren. Vorige week meldde Greenyard dat het om maïs, erwten, bonen, spinazie en zurkel ging. De problemen lijken vooral om diepvriesmais te gaan, al is de lijst met producten in Engeland recent uitgebreid. Een toelichting kon Greenyard vanmiddag nog niet geven.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Nederland met onderzoek betrokken

De terugroepactie is fors. Het betekent dat de leverancier in Oostenrijk, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, IJsland, Luxemburg en Zuid-Afrika met grote afnemers aan de slag moet om product terug te halen en vervangend product te beleveren. In Engeland gaat het om de grote supermarktketens Tesco, Sainsbury’s en Aldi. Nederland is betrokken bij de zaak, middels onderzoek door de NVWA. Uit de melding in het Europese systeem zou blijken dat de producten niet in Nederland zijn verkocht. De NVWA komt nog met een reactie.

Recente uitbraken

De Engelse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de bron van ernstige listeria-uitbraken uit 2017 en hebben in maart dit jaar een relatie gelegd met uitbraken op het continent. Listeria is vooral gevaarlijk voor kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Het kan dodelijk zijn. In Engeland zijn in 2017 2 mensen overleden aan listeria, maar die waren ook anderszins ziek. De diepvriesmais is veilig te eten na verhitting, maar veel mensen eten de mais rauw in salades.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer