‘Goede broccoliprijzen verzachten veel’

01-06-2021 | Laatste update op 24-08 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Maarten Botman in Wervershoof sneed op maandag 24 mei zijn laatste winterbloemkool en twee dagen daarna de eerste potbloemkool. Het ras is Easytop.

“De eerste rassen hebben pittig wat vorst voor hun kiezen gekregen, de laatste rassen dreigden op het laatst wel een rommeltje te worden. Door het koude, natte weer kreeg je meer en meer klachten over smet en het uitstalleven.”

Vijf stormen

Hij plantte de vroegste broccoli eind februari/begin maart. “Die planten hebben vijf stormen over zich heen gekregen, continu noordenwind, regen en afgelopen weekend vloog het doek er weer af.” Hij vervolgt: “Dit voorjaar valt tot nu toe niet mee, ook door de onkruiddruk. Vorig jaar heb ik de onkruidbestrijding in de vroegste teelten uitgevoerd door over de afdekking te spuiten. Dat was met een cocktail aan bodemherbiciden, op een mooie mistige ochtend. Dat werkte toen prima. Dit voorjaar heb ik dezelfde aanpak gevolgd, maar met tegenvallend resultaat. Voor spuiten over doek zijn toch wel bepaalde condities vereist, in ieder geval niet met nat weer als deze keer. We moeten nog eens bekijken hoe we de onkruidbestrijding volgend jaar gaan aanpakken, want onkruid wordt wél een steeds groter probleem.”

We moeten nog eens bekijken hoe we de onkruidbestrijding volgend jaar gaan aanpakken, want onkruid wordt wél een steeds groter probleem

400 gram stuksgewicht

De schermen van de vroegste broccoli van het ras Sirtaki waren op donderdag 27 mei 5 tot 6 centimeter groot. “Ik hoop die broccoli rond 6 à 7 juni te kunnen oogsten. De planten zijn niets te zwaar: als de prijs goed is, gaan we snijden op 400 gram stuksgewicht. Voor de broccoli van de normale kluitplanten zal het wel 10 of 11 juni worden voordat die aan de oogst toe zijn.”

Dunne schermpjes nog

“Alle broccoli waar nu een schermpje in zit, zou weleens duur kunnen worden”, oppert Botman vervolgens. “Veel broccoli is van het ras Ironman, daar zit vaak nog geen scherm in. Voordat die oogstrijp is, mag je er drie weken bij tellen. Ik zou er niet van staan te kijken als de aanvoer pas rond 20 juni echt op gang komt.” Botman heeft na Sirtaki de rassen Kronos en Malibu, en dan Ironman. “Die banen staan goed, maar ook met dunne schermpjes.”

Botman voerde eind vorige week in sommige rassen een bijbemesting uit, met 75 kilo zuivere stikstof per hectare. “De bodemvoorraad was in orde, maar nu zie je de kleur toch hier en daar wat terug lopen.”

Alles nog onder doek

Behalve om tussentijds te schoffelen, lag alle broccoli tot eind mei nog onder doek: om er de groei zo veel als mogelijk in te houden, maar ook om duiven weg te houden. Dit laatste weerhield Botman niet van het plan het doek zo snel als mogelijk al wel van de vroegste plantingen af te halen. “Als het weer de komende dagen opknapt, gaat dat zeker gebeuren.”

Afdekken met netten

Het plantwerk lag vorige week zo’n 10 dagen stil. “Het is verleidelijk om weer zo snel aan de gang te gaan, We zitten nu op zwaardere klei, begin je dan te vroeg, dan weet je zeker dat van een fatsoenlijke groei niets terecht komt. Ik ga wel proberen de oogst wat naar voren te halen door de komende plantingen ook met netten af te dekken. Alles overziend hebben we gewoon een moeilijk voorjaar achter de rug. Een goede prijsvorming kan dat wel goedmaken.”

Auteur Joost Stallen

Botman
Maarten Botman teelt met zijn zoon Mark bloemkool en broccoli in Wervershoof
Meer over


Beheer