Doorgaan naar artikel

Glastuinbouw Nederland teleurgesteld in kabinet

Minister Sigrid Kaag van Financiën staat op Prinsjesdag de media te woord na het aanbieden van de miljoenennota in de Tweede Kamer. - Foto: ANP

Minister Sigrid Kaag van Financiën staat op Prinsjesdag de media te woord na het aanbieden van de miljoenennota in de Tweede Kamer. - Foto: ANP

In de Miljoenennota is nog te weinig te zien van extra steun aan de glastuinbouw. Dat stelt Glastuinbouw Nederland in een reactie op de begroting voor 2023.

Glastuinbouw Nederland is teleurgesteld over het uitblijven van concrete steun voor bedrijven. Terwijl wel een akkoord is bereikt voor steun aan huishoudens, blijft de positie van de glastuinbouw en andere energie-intensieve sectoren onzeker.

Hoewel zij begrip heeft voor de regeling die de regering samen met de energiebedrijven heeft opgezet voor consumenten, benadrukt Adri Bom-Lemstra nogmaals het belang van steun voor het bedrijfsleven. “Er sijpelen weliswaar signalen door dat die steun er alsnog komt, maar in de plannen van Prinsjesdag zien we daar niets van terug”, zegt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. “Het Kabinet is sowieso veel te laat met een reactie op de energiecrisis, die voor de glastuinbouw feitelijk al sinds de oplopende spanningen van een jaar geleden in Oekraïne een feit is.”

Andere EU-landen steunen de sector wel

Producenten van glasgroenten, bloemen, planten en fruit opereren hoofdzakelijk op een Europese markt. Een gelijk speelveld moet het uitgangspunt zijn binnen de Europese Unie. “Ook om die reden moet het Kabinet de glastuinbouw te hulp schieten. De belangrijke EU-landen ondersteunen hun MKB-bedrijven, inclusief glastuinbouwbedrijven, wel. Zij laten het bedrijfsleven niet vallen. Dat mag Nederland ook niet doen.”

Lees ook: Prinsjesdag: vaste arbeid de norm, flex strenger gereguleerd

Beheer
WP Admin