Doorgaan naar artikel

Gen in beeld om appelbloei te sturen

Het gen MdDAM1 in appelbomen stuurt bloei. Het is de sleutel naar rassen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Kühn-Intstitut in Duitsland en het centrum Fondazione Edmund Mach in Italië. Bij appelrassen die minder koeluren (CU) nodig hebben, zoals Anna en Dorsett Golden, bleek de expressie van het gen beperkt. Bij Golden Delicious ligt de benodigde waarde voor koeluren veel hoger en bleek de expressie van het gen duidelijker.

Veredelingsprogramma

Met dit inzicht willen onderzoekers in rassenbanken onderzoeken welke rassen deze eigenschappen hebben en zo kunnen worden opgenomen in veredelingsprogramma’s. Het doel is voor appelgebieden het juiste appelras te kweken. Als een boom niet genoeg koeluren krijgt, is de bloei niet optimaal. Dat leidt tot schade.

Volgens onderzoeksleider Henryk Flachowski is inzicht in ontwikkeling van de knoppen belangrijk. “In veel teeltgebieden zien we dat appelbomen tot wel twee weken eerder hun winterrust onderbreken en bloeien.” Dat leidt tot vorstschade. Het gen regelt het ingaan van de winterrust van de boom en aan het einde van de winterrust de knopontwikkeling. In die laatste fase is het gen inactief geworden.

Toepasbaar bij meer fruitsoorten

Bij soorten met een korte koelbehoefte is de activiteit van het gen in de winterrust al sneller teruggezakt. Daar kan bloei half februari al intreden.

Het gen biedt niet alleen inzicht in bloei van appels. De onderzoekers verwachten dat ook veredelingsprogramma’s van andere fruitsoorten dit gen als marker kunnen opnemen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin