Het warme nazomerweer in de noordelijke helft van Europa zorgt aan die vraagkant voor ontspanning. Foto: Ton van der Scheer
Er staan nog steeds seinen op oranje, maar de gasprijzen zijn deze week toch gedaald.
De stijging van de gasprijs werd de afgelopen weken in verband gebracht met de dreiging van stakingen bij de Australische LNG-producent Chevron en met gepland en ongepland onderhoud op de Noorse gasvelden in de Noordzee. Aan die factoren is weinig veranderd. Een mogelijk akkoord tussen werkgever en werknemers aan de andere kant van de aardbol is toch weer van de baan, dus dreigt alsnog 7% van de wereldwijde LNG-productie stil te komen liggen. En dat Noorse onderhoud gaat ook deze week weer gepaard aan enkele onverwachte storingen.
Het houdt de markt alert, maar desalniettemin blijkt de vraagkant van de markt nog dominant. Het warme nazomerweer in de noordelijke helft van Europa zorgt aan die vraagkant voor ontspanning. En ook de nog niet van toon veranderende berichten over de haperende groei van de Chinese economie vermindert de kooplust.
Gasverbruik Nederland stijgt weer
Ondertussen is de vulgraad van de Nederlandse gasvoorraden per 1 september gestegen naar 95,3%, waar dat op 2 september vorig jaar slechts 77,5% was. Wel opmerkelijk in de gasupdate van het ministerie van Klimaat en Energie: in de laatste week van augustus is het gasverbruik in Nederland weer uitgekomen bóven het gemiddeld verbruik in dezelfde week over de jaren 2019 tot en met 2021. Dat is voor het eerst sinds het begin van de energiecrisis vorig jaar zomer.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie