Doorgaan naar artikel

Gasprijs wil niet verder dalen

De gasprijs lijkt zich weer te stabiliseren op een wat lager niveau. Maar op de prijs voor 2024 staat relatief al wat meer druk.

In december zat er nog wat opwaartse druk op de gasprijzen voor de kortere termijn. Maar na de jaarwisseling was wel duidelijk dat iedereen wel even genoeg gas in portefeuille had. De prijs daalde. Maar die daling stabiliseert zich alweer een week of twee.

Iedereen maakt zich alvast klaar voor komende zomer en voor 2024. Want ook voor die winter wil Europa genoeg gas op voorraad hebben. De gasprijs voor levering in 2024 komt inmiddels al boven de komende twee kwartalen uit. Ter vergelijking: een maand geleden was gas voor 2024 nog 30 cent goedkoper dan voor die twee eerstvolgende kwartalen.

Klaar om met lng voorraden te vullen

Dat vullen van de gasvoorraden moeten we gaan doen met lng. Het Financieele Dagblad zette de kijker eens van de andere kant op de gasmarkt. Mooi dat we nu in heel Europa in ijltempo lng-terminals aan het neerzetten zijn (of aan het afmeren, drijvende terminals zoals die bij de Eemshaven zijn wat sneller operationeel). Maar zullen die miljardeninvesteringen niet al heel snel overkill blijken te zijn? En een hinderlijk effect blijken te hebben op de Europese ambities om fossiel snel af te bouwen?

Dure overcapaciteit voor lng-inname

Global Energy Monitor heeft ruim € 7 miljard aan investeringen in extra gascapaciteit tot 2026 op het telraam staan, aldus het FD. Tegen die tijd zouden we daarmee weer net zoveel lng binnen kunnen halen als we in 2019 totaal aan gas verbruikten in de EU. Maar het is de bedoeling – en met de huidige gasprijzen ook de verwachting – dat we tegen die tijd al een kwart tot een derde minder gas zullen verbruiken dan in 2019.

Nu lng vastleggen voor lange termijn

Gezien het Europese klimaatbeleid mag en kan die afbouw van ons gasverbruik nog wel harder. Geen slimme investering nu dus. Anderzijds kan het ook wel een opstap zijn naar een realistisch energie-inkoop. Want veel energiekenners waarschuwen dat de snelle vermindering van de gasvraag niet per se net zo snel zal blíjven afnemen. Als het laaghangend fruit geplukt is, zal naast het pure bezuinigen ook de overstap naar niet-fossiele energie écht goed op gang moeten komen. Als dat niet snel genoeg gaat, dan zal blijken dat we nog best lang – zelfs wel tot na 2050 – flink wat gas nodig zullen hebben.

Als we dat op tijd erkennen, in plaats van aan wensdenken te doen, dan zouden de Europese landen misschien nu al meer lng voor langere termijn kunnen inkopen. Dat is sowieso goedkoper én het is ook beter in lijn met het nu wel al zo massaal investeren in die lng-terminals.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin