Gasprijs wil maar niet zakken

21-06 | |
Het kabinet wil kolengestookte elektriciteitscentrales, zoals deze in de Eemshaven. harder laten draaien, om de gasvoorraden te sparen - Foto: ANP.
Het kabinet wil kolengestookte elektriciteitscentrales, zoals deze in de Eemshaven. harder laten draaien, om de gasvoorraden te sparen - Foto: ANP.

“De tuinbouw verbruikt nu jaarlijks ruim 3 miljard kubieke meter aardgas in ketels en de gasmotoren van hun warmte-krachtinstallaties. Dat vervang je niet zomaar even.”

Dat kon vorige week op de tuinbouwbeurs Greentech nog worden opgetekend uit de mond van TNO-onderzoeker Koen Smekens. Toch kan de glastuinbouw niet anders dan met de grootst mogelijke haast op zoek gaan naar alternatieven voor het gas in hun kassen. De gasprijs schiet immers bij elk bericht uit Rusland omhoog. Daar helpt ook het Europees en Nederlands geflirt naar steenkool niet veel bij.

Schok Nord Stream 1 ebt weg

De schok van het afknijpen door de Russen van gaspijplijn Nord Stream 1 vorige week leek vrijdagmiddag alweer voorbij – van de ochtend naar de middag zakte de prijs voor het eerstvolgende kwartaal van € 1,33 naar € 1,23 – maar op 20 en 21 juni lopen de prijzen weer op, naar bijna € 1,29 op 21 juni in de ochtend.

Aanmodderscenario duurt voort

Het is wat oud-topman van Shell Jeroen van der Veer op 20 juni op Radio1 https://www.nporadio1.nl/nieuws/politiek/0602f2a2-9d3d-4c0c-ae58-803ba2d18f6f/oud-topman-shell-jeroen-van-der-veer-minister-jetten-moet-zich-voorbereiden-op-gascrisis-komende-winter‘het aanmodderscenario’ noemde. Dat zit in tussen het rampscenario (gaskraan dicht) en het hoera-scenario (Rusland en Oekraïne sluiten een akkoord, gas blijft stromen). Al aanmodderend blijft er nog wel Russisch gas door de leidingen stromen, maar kan er elke dag iets opspelen dat de prijs weer omhoog laat schieten.

Opvallend aan de laatste opwaartse prijsbeweging is dat juist ook de langeretermijncontracten relatief sneller omhoog gaan. Het contract voor 2026 was op 21 juni met 10% gestegen ten opzichte van gisterochtend en was met 37,8 cent per kuub aardgas zelfs duurder dan het ooit geweest is.

Potentie geo- en aquathermie

TNO’er Smekens ziet nog veel potentie in geothermie en in aquathermie (’s zomers warmte ‘oogsten’ uit zee-, zoet- en afvalwater), maar voor piekvraag in de winter gaat dat ook in de toekomst niet voldoende zijn, voorziet TNO. De komende winter al helemaal niet. Zonder vrede of wapenstilstand in de Oekraïne zal de gasprijs derhalve niet noemenswaardig zakken, eerder stijgen.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer