Doorgaan naar artikel

Gasprijs weer als 2 jaar geleden

De daling van de gasprijzen zet door en is de laatste week ook versneld. Daggas kost vandaag 24 cent, gas voor het komend kwartaal 27,4 cent per kuub.

De dalende trend is al dit hele kalenderjaar aanwijsbaar. Het meest opvallend aan de prijsdalingen van de laatste week is dat de prijzen voor de komende jaren mee dalen. Ook de prijs die nu betaald wordt voor het laatste kwartaal van dit jaar daalt extra stevig. Begin april was dit met 59,5 cent nog de hoogste van alle termijnprijzen. Nu is dit kwartaal met een prijs van 38,8 cent goedkoper dan de jaren 2024 en 2025.

Binnen het jaar 2024 is dan nog het laatste kwartaal momenteel de maand waarvoor de nu afgegeven gasprijs het allerhoogst is, met 45,8 cent. Dat maakt duidelijk dat men er voor de komende winter wel vertrouwen in heeft dat er genoeg gas zal zijn, zelfs als het weer eens een keertje een winter met sneeuw en ijs zou gaan worden. De huidige lage prijzen maken het makkelijker om de gasvoorraden aan te vullen. De vulgraad van de Nederlandse gasopslagen is per 26 mei 67%, 2,1 procentpunt hoger dan een week eerder. Het halen van het doel van 90% vulgraad lijkt geen enkel probleem, wat een piek in de gasprijzen zoals afgelopen augustus minder waarschijnlijk maakt.

Prijzen van 2 jaar terug

Voor een kwartaalprijs van 27,4 cent moeten we terug naar begin juni 2021. Precies twee jaar geleden begonnen de glastuinders zich wel al een beetje zorgen te maken over de prijsstijgingen, want het betekende op dat moment een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Juist het feit dat dat vroeg in de zomer gebeurde was bevreemdend.

Voor het jaar 2025 werd toen overigens nog een prijs afgegeven van 16,4 cent, nu 41,1 cent. Voor de jaren na 2025 is er nu een licht dalende lijn te zien. Tegenover de eventuele zorg voor het voor die jaren nog niet massaal vastgelegde lng – dat tegen die tijd dus ook richting Azië zou kunnen gaan – staat de verwachting dat in die jaren met name het bedrijfsleven het wel degelijk zuinig aan zal blijven doen, wat de vraag naar gas dus blijvend zal temperen.

‘Overheidssubsidie voor fossiele bedrijven’

Voor de glastuinbouw staan in 2025 verhogingen van de energiebelasting op de rol – of misschien beter gezegd: verlagingen van het belastingvoordeel dat grootverbruikers hebben ten opzichte van huishoudens en kleinverbruikende bedrijven. Het is juist dat belastingvoordeel dat door Extinction Rebellion telkens onder de aandacht wordt gebracht: ‘overheidssubsidie voor fossiele bedrijven’. Naast de industrie noemen de klimaatactivisten daarbij ook de glastuinbouw expliciet.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin